Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Πέραν των σύννεφων καπνού



Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου η Βουλή ψήφισε με οριακή πλειοψηφία μετά από πολλές αναβολές μία δέσμη τριών νομοσχεδίων για το κάπνισμα. Τα δυο ήταν νομοσχέδια από την Κυβέρνηση, που α) υιοθετούσαν με τεράστια καθυστέρηση την νέα Ευρωπαϊκή οδηγία και β) επέφεραν διορθώσεις προς το αυστηρότερο στον υφιστάμενο νόμο. Τα κόμματα έφεραν πολλές τροπολογίες, σχεδόν όλες υπέρ των διαφόρων συμφερόντων (π.χ. ξενοδοχεία, Φάνος Λεβέντης, επιχειρήσεις διασκέδασης κλπ). Εμείς καταθέσαμε τροπολογίες υπέρ των μη καπνιστών και υπέρ της υγείας (από εισηγήσεις επιτρόπου του παιδιού, αντικαρκινικού κλπ). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος βρισκόταν ήδη σε παράβαση, είχε εξαντληθεί  ήδη κάθε περιθώριο ανοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τυχόν κι άλλη καθυστέρηση θα οδηγούσε σε άμεση καταδίκη και πρόστιμο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής δεν μας ικανοποιεί.  Πολλοί με ρωτούν «γιατί τότε αποχή;». Καταρχήν να πούμε ότι αποχή ήταν για το ένα νομοσχέδιο. Στο άλλο (κυρίως εναρμονιστικό) ψηφίσαμε υπέρ. Στο τρίτο, πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, ψηφίσαμε κατά γιατί εισηγείται εξώδικα (πέρασε με ψήφους ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ).

Ίσως καταρχήν πρέπει να εξηγήσουμε πότε και γιατί ψηφίζει ΛΕΥΚΟ (αυτό είναι η αποχή στο Κυπριακό Κοινοβούλιο: Όταν δεν συμφωνεί πλήρως με ότι έχει μπροστά αλλά δεν μπορεί να το καταψηφίσει γιατί υπάρχουν πρόνοιες σε αυτό που θα ήθελε να ψηφίσει. Σε κάποια κοινοβούλια επιτρέπεται η τμηματική ψηφοφορία, στη Βουλή μας δεν υπάρχει.  Μπορεί κάποιος όμως αν θέλει να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία και να διαμορφώσει θέση. Για παράδειγμα ποιοι ψήφισαν την κατάργηση του διαχωριστικού μεταξύ χώρου καπνιστών και μη καπνιστών (το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ και άλλοι). Ποιοι ψήφισαν την χαλάρωση στα ξενοδοχεία (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και άλλοι). Ποιοι ευθύνονται που «μολύνθηκε» το νομοσχέδιο με φιλοκαπνιστικές τροπολογίες; Όλα τα άλλα κόμματα εκτός των Οικολόγων.

Εν κατακλείδι όλες οι τροπολογίες που ήταν υπέρ της υγείας προήλθαν από τους Οικολόγους (και κάποιες από το ΑΚΕΛ). Όσες τροπολογίες χαλάρωναν τον νόμο, καταψηφίστηκαν από το Κίνημα Οικολόγων (μόνο). Η αλήθεια είναι εκεί. Δεν μπορούσαμε όμως να καταψηφίσουμε ένα νόμο που πχ επιτέλους απαγορεύει το κάπνισμα σε αυλές σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων. Δεν μπορούσαμε να καταψηφίσουμε ένα νόμο που αυξάνει τις ποινές, που εισάγει πρόνοιες για το ηλεκτρικό τσιγάρο και εισάγει τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρου κ.ο.κ.

Από την άλλη δεν μπορούσαμε με τη θετική μου ψήφο να νομιμοποιήσω την σημερινή κατάσταση της ανάμιξης καπνιστών και μη καπνιστών (λόγω έλλειψης μόνιμου διαχωριστικού), της χαλάρωσης για τα καζίνο και τα ξενοδοχεία και την εμμονή στην εξώδικη ρύθμιση. Ούτε με τη θετική μας ψήφο να νομιμοποιήσουμε το γεγονός ότι η πλειοψηφία απέρριψε τις τροπολογίες μας, όπως αύξηση ποινών για πώληση τσιγάρων σε ανήλικους, απαγόρευση του καπνίσματος σε αυλές φροντιστηρίων, στα γήπεδα, κοκ.

Άρα πέραν των εύκολων απλοποιήσεων (αχ τι καλά που θα ήταν να ήταν απλή υπόθεση η πολιτική!), η αλήθεια είναι μία: ΛΕΥΚΟ (αποχή) στο νόμο γιατί μεταλλάχθηκε από τα κόμματα, ΝΑΙ στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και ΟΧΙ στα εξώδικα που μειώνουν τις ποινές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: