Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους



«Ας σοβαρευτούμε, επιτέλους», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, οργισμένος από τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, μετά την τελευταία του «κωλοτούμπα» (σύγχρονη έκφραση που υποδηλεί θεαματική υποχώρηση) και τη δημόσια αποδοχή – πλέον – ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα είναι πενταμερής.

Αλλά ποιος πρέπει να σοβαρευτεί; Ποιος για τριανταπέντε μέρες επέμενε ότι η διάσκεψη της Γενεύης, όπως συμφωνήθηκε στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι πενταμερής αλλά «θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη»; Ο Ακιντζί (σοβαρός κύριος και άξιος ηγέτης των Τουρκοκύπριων) επέμενε ότι θα είναι πενταμερής η διάσκεψη. Το έλεγε κάθε μέρα ο άνθρωπος. Κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πέριξ αυτού απαντούσαν: «Όχι, θα είναι πολυμερής». Πού είναι τώρα η πολυμερής κύριε Πρόεδρε; Ποιος σοβαρομιλά τελικά και ποιος απλά προσπαθεί να ξεγελάσει τους πάντες, ακόμα ίσως και τον εαυτό του;

Μόλις προχθές μας έλεγες ότι θα είναι τέσσερα τα μέρη και έξι τα πρόσωπα (συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ) για να αποφύγεις να αποδεχθείς τον όρο «πενταμερής». Όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Κι όταν πιάστηκε ο Πινόκιο, να λέει ψέματα, πάντα του έφταιγαν οι άλλοι.

Έτσι κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δεν του έφταιξε ο Ακιντζί και η Τουρκία που του έκλεισαν τις πόρτες, του έφταιξαν όσοι του υπέδειξαν ότι άλλα έλεγε πριν λίγες μέρες και άλλα λέγει τώρα. Όσοι υπέδειξαν τα ψέματα και την ανακολουθία του, πρέπει – λέει – να σοβαρευτούν. Του έφταιξαν άλλοι. Κι όχι η δική του ανικανότητα (το λιγότερο) να διαπραγματευθεί με επιτυχία και να παραδώσει ένα καλό αποτέλεσμα.

Η σοβαρότητα ενός ηγέτη, κρίνεται από την ικανότητα του να παραδεχθεί τα λάθη του και να αναγνωρίσει τις αποτυχίες του. Απέχει πολύ από αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: