Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Η συνέντευξη



Με ποδοσφαιρικούς όρους, θα έλεγε κανείς ότι αυτό ήταν ένα αυτογκόλ από τα αποδυτήρια. Μιλώ βέβαια για την Πρωτοχρονιάτικη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.

Δυστυχώς από την πρώτη ημέρα του χρόνου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε το δρόμο των υποχωρήσεων του, έναντι των παράλογων τουρκικών απαιτήσεων.

Καταρχήν μέσα από τη συνέντευξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε τη θέση του Ακιντζί ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης κανένας άλλος «ενδιαφερόμενος», όπως υποτίθεται προνοούσε η συμφωνία του δείπνου της 1ης Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία αποφάσισε σε επίπεδο συνόδου κορυφής για τη συμμετοχή της στη διάσκεψη – υποβαθμίστηκε σε παρατηρήτρια όπως ήθελε ο Ακιντζί.

Όταν ο Ακιντζί πριν από μέρες αποφάνθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παραστεί στη διάσκεψη μόνο υπό το καθεστώς παρατηρητή, η Κυβέρνηση έσπευσε να τον διαψεύσει. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμενε στη θέση ότι θα συμμετέχει στη διάσκεψη, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στο καθεστώς του παρατηρητή. Κι ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφωνούσε την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εντείνουν  την προσπάθεια για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάσκεψη, ο ίδιος εικοσιτέσσερις ώρες πριν, άλλα έλεγε στον ΠΟΛΙΤΗ.

Σε ρόλο παρατηρητή υποβάθμισε και τα πέντε μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ενέπλεξε, άλλους – άσχετους με το θέμα – διεθνείς φορείς, όπως π.χ. το Συμβούλιο της Ευρώπης ή την οργάνωση των Ισλαμικών χωρών κ.ο.κ.

Σε ότι αφορά τη διακριτή εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται,  διότι ο ίδιος θα βρίσκεται εκεί με τη διπλή του ιδιότητα. Η διάσκεψη – είπε – θα είναι τετραμερής, αλλά θα συμμετέχουν πέντε μέρη (όπως συμφωνήθηκε στο δείπνο) και εμείς θα νομίζουμε ότι συμμετέχουν έξι μέρη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αυτοεξευτελίζεται», όταν με αριθμητικούς ακροβατισμούς προσπαθεί να καλύψει την Τουρκική αδιαλλαξία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε  να καταγγείλει την Τουρκία για την αδιάλλακτη στάση της, αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν αποδέχεται την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάσκεψη της Γενεύης.  

Για να είμαι δίκαιος μαζί του, έδειξε να στάθηκε με επιμονή στο θέμα της υποχρέωσης των Τούρκων να καταθέσουν χάρτη πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης. Όμως… δεσμεύεται ότι δεν θα υποχωρήσει και σε αυτό; Είναι έτοιμος να αναλάβει το βάρος της απόφασης για αναβολή της διάσκεψης; Επιτρέψετε μου να αμφιβάλλω.

Δυστυχώς, με τις θέσεις που επέλεξε να παρουσιάσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – και πάλι αιφνιδιαστικά – μέσα από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης», έδωσε ανεπάντεχο άλλοθι στην Τουρκική αδιαλλαξία.

Το χειρότερο όμως ήταν, ότι μέσα από τη συνέντευξη του αποδέχτηκε την παρουσία των Τουρκικών εγγυήσεων μετά τη λύση του Κυπριακού, έστω και εάν τις συνδυάζει με παράλληλες εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη έναντι των Τουρκικών αδιάλλακτων θέσεων, πριν ακόμα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, αποτελούν τον χειρότερο οιωνό για την εξέλιξη της διάσκεψης στην Ελβετία.

Συμπερασματικά λοιπόν, πάμε στη Γενεύη τελεσίδικα σε πενταμερή διάσκεψη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι έτοιμος να υποχωρήσει στο θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων. Κι ο Θεός, βοηθός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: