Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ομιλία στην προεκλογική εκδήλωση Πάφου, Πέμπτη 21 Απριλίου 2016


 Ήρθε η ώρα της κάθαρσης. Ας γίνουμε μέρος της τιμωρίας και της δικαιοσύνης


Τα τελευταία χρόνια  ο λαός μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών.

Έχουν πτωχεύσει όχι μόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και οι πατροπαράδοτες πολιτικές και δομές εξουσίες.

Οι ανίκανοι ή οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι απατεώνες τραπεζίτες και οι διαπλεκόμενοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας οδήγησαν στην οικονομική και ηθική φτώχεια. Δεν μας έκλεψαν μόνο τα εκατομμύρια ευρώ, μας έκλεψαν την πίστη μας και σε αξίες και ιδανικά, μας έκλεψαν την ελπίδα.

Είκοσι χρόνια ως Κίνημα Οικολόγων προειδοποιούσαμε ότι η ευμάρεια και η σπατάλη, η πολυτελής βιτρίνα, ήταν μια πλάνη και ένα όνειρο. Το οικονομικό θαύμα της χώρας μας είχε γυάλινα πόδια. Δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε από ένα σύστημα εξουσίας που είχε μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση της αισχροκέρδειας και του άνομου κέρδους και όχι την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του ανθρώπου.

Το οικονομικό και πολιτικό σύστημα της χώρας μας αντιμετώπισε τη φύση και τους ανθρώπους ως αναλώσιμο υλικό και ως φθαρτά προς κατανάλωση με σκοπό το κέρδος για την ολιγαρχία.

Την αποτυχία του συστήματος φορτώθηκαν οι απλοί άνθρωποι, οι καταθέτες, οι δανειολήπτες, οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οι συνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονιοί κοκ. Κυρίως όμως το κόστος της αποτυχίας του συστήματος το πληρώνει η νέα γενιά, που αντιμετωπίζει καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας.

Η πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας μας έφερε την τρόικα και το μνημόνιο με μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν στη Βουλή από το 2011 μέχρι πρόσφατα. Σε αυτή την διαδικασία πολιτικής συνενοχής ενεπλάκηκαν δυστυχώς όλα τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα που ευθύνονται για την καταστροφή,  ευθύνονται και για την κακή και άδικη διαχείριση της κρίσης.

Όλοι ξέρανε για τη διαπλοκή. Όλοι ξέρανε για τις μίζες. Όλοι ξέρανε για τις κρυφές χρηματοδοτήσεις των κόμματων. Σε πολλές περιπτώσεις ως κίνημα οικολόγων εκθέσαμε αυτή την κατάσταση με όσες δυνάμεις διαθέταμε. Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για τα σκάνδαλα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ για το Λώλο και για τον Μπόμπολα. Εμείς μιλήσαμε για τις μίζες στους εξοπλισμούς, στα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα. Εμείς αναδείξαμε το σκάνδαλο των ελαττωματικών πασάλων της ΑΗΚ και το σκάνδαλο των χαριστικών χαλαρώσεων στην λίμνη Πόλης Χρυσοχούς και πολλά άλλα.

Δεν μας άκουαν οι κυβερνώντες. Δεν μας άκουαν τα κόμματα. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί, αφού αποδεικνύεται πλέον η σχέση τους με την διαφθορά και τη διαπλοκή. Τώρα είναι η ώρα της δικαίωσης μας.

Δεν είναι όμως αρκετό να μας λένε ότι είχαμε δίκαιο. Θέλουμε δικαιοσύνη. Θέλουμε τιμωρία. Θέλουμε να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Αυτή είναι μεγάλη ευθύνη των διωκτικών αρχών, των ανεξάρτητων αξιωματούχων και των δικαστηρίων.

Δεν θα συμβιβαστούμε με οτιδήποτε λιγότερο. Δεν θέλουμε να κουκουλωθεί καμιά υπόθεση. Δεν θέλουμε να την γλυτώσει κανένας απατεώνας. Δεν θα ανεχθούμε να κρυφτούν κάποιοι πίσω από συγγένειες, φιλίες, κομματικές ταυτότητες και κουμπαριές.

Εμείς οι πολίτες, εμείς το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών δεν είμαστε μέρος του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είμαστε όμως μέρος της κάθαρσης και της τιμωρίας.

Ξέρουμε ότι σε αυτή την επιχείρηση της κάθαρσης και τιμωρίας έχουμε την συμπάθεια και συμπαράσταση χιλιάδων πολιτών. Αλλά -φίλες και φίλοι - σε αυτή την μάχη ενάντια στην διαφθορά δεν αρκεί η συμπάθεια. Πρέπει η συμπάθεια και η εκτίμηση να μετατραπεί σε ψήφο.

Στις 22 Μαΐου πρέπει το like να γίνει ψήφος. Να γίνει ψήφος και δύναμη ανατροπής, δύναμη τιμωρίας, δύναμη κάθαρσης.

Εμπρός να γίνουμε εμείς η δύναμη της κάθαρσης.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Πιν – όπως πινέζα



Οι τρόποι με την οποία παρουσιάζεται η πολυφωνία στην κοινωνία είναι ποικίλοι και διαφορετικοί.  Πιο έξυπνος από όλους είναι αυτός της γελοιογραφίας και τις πολιτικής σάτιρας. Ο γελοιογράφος και ο σατιρικός δημοσιογράφος και ηθοποιός μέσα από το χιούμορ και με ευχάριστη, κριτική διάθεση, προσπαθούν να προβληματίσουν και να περάσουν τα μηνύματα τους στο κοινό.

Το γεγονός ότι η τρομοκρατία των Ισλαμιστών έχει στοχοθετήσει σατυρικές εφημερίδες και γελοιογράφους της Δύσης, δεν είναι τυχαίο. Προέρχεται ακριβώς από τον πανικό που νιώθει αυτή η καινούργια μορφή βάναυσης εξουσίας μπροστά στη γραφίδα του γελοιογράφου και την καυστική σάτιρα. Το ίδιο θα έλεγα και για τη μανιώδη καταδίωξη της σάτιρας από το νεοσουλτάνο Ερντογάν. Μάλιστα πρόσφατα ο Ερντογάν επεκτάθηκε καταδιώκοντας την πολιτική σάτιρα και εκτός των ορίων της Τουρκίας.

Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κατά του γελοιογράφου Πέτρου Παπαπέτρου (ΠΙΝ), η παρεμπόδιση και η προσπάθεια συνιστούν μία μορφή αναχρονιστικής φίμωσης της τέχνης της γελοιογραφίας και πλήττει σοβαρά το δικαίωμα έκφρασης, το οποίο ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πιστεύουμε ότι η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε με λύπη ότι η «Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας» τοποθετείται επί θεμάτων ελευθεροτυπίας και δεοντολογίας με βάση πολιτικά κριτήρια, κάνοντας διακρίσεις αναλόγως των πολιτικών και κομματικών συμπαθειών των μελών τους.

Πιο πρόσφατα παρόμοια περιστατικά εντοπίστηκαν στο ΡΙΚ όπου δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε να λογοκριθεί η σατιρική εκπομπή «ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ».

Ως ένδειξη συμπαράταξης προς τους λειτουργούς του τύπου και ιδιαίτερα όσους εργάζονται στον τομέα της γελοιογραφίας και της σάτιρας, το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών αποφάσισε να διοργανώσει τη Β´ Παγκύπρια Έκθεση Περιβαλλοντικής Γελοιογραφίας τη Δευτέρα 9 Μαΐου στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στο φιλόλογο και λόγιο Σάββα Παύλου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, κτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι κάθε προσπάθεια φίμωσης της γελοιογραφίας και της πολιτικής σάτιρας είναι απευθείας επίθεση κατά της Δημοκρατίας.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Συνέντευξη στην Αντιγόνη Δρουσιώτου στο Φιλελεύθερο, Κυριακή 17 Απριλίου 2016



Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 1:00 μμ - Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 1:16 μμ
«Έμεινε εκτεθειμένη η Βουλή και τα 56 μέλη της» 

Γιώργος Περδίκης: Στόχος η ανάδειξη 4-5 βουλευτών 



Λευκωσία: Εμπιστεύθηκε την επιλογή ενός πολύ καλού του φίλου, του Άδωνη Γιάγκου, και η συνάντησή μας διευθετήθηκε στη Λευκωσία, στο Rustico tastes & tales, στην Προδρόμου, κοντά στα γραφεία του Φιλελευθέρου. Την ώρα που ετοιμαζόμουν να κατέβω από το αυτοκίνητο, ένα χέρι μου άνοιξε την πόρτα. «Ούτε ραντεβού να είχαμε», του είπα γελώντας. Μπήκαμε αντάμα στο εστιατόριο. Μας είχαν κρατήσει το τραπέζι με τον καναπέ, στη γωνιά για να 'μαστε πιο ήσυχα, όπως τους είχα ζητήσει όταν έκανα την κράτηση. Δεν βγαίνετε συχνά έξω, σχολιάζω. «Πολύ σπάνια και σε αυτά τα θέματα αφήνομαι στην άποψη των άλλων, είμαι πολύ εύκολος στο φαΐ». Πάνω στο τραπέζι ένας μικρός κατάλογος με νηστίσιμα φαγητά. Σκεφτόταν να πάρει σουπιές με σπανάκι ή καλαμάρι σχάρας με ρόκα και πουρέ ρεβιθιού με καρότο. Αποφασίσαμε να πάρουμε και τα δυο, να τα μοιραστούμε. Για πρώτο σαλάτα με καρδιές μαρούλι, μας το σύστησε ως σπεσιαλιτέ ο Άδωνης, και για ποτό, μπόλικο νερό. «Ό,τι και να μου έλεγες να παραγγείλω, εγώ θα το δεχόμουν», ψέλλισε μετά που δώσαμε την παραγγελία. «Από μικρός δεν ήμουν δύσκολος στο φαΐ, σε σύγκριση με τους δυο αδελφούς μου, είμαι πολύ καταδεκτικός. Εύκολος και στο ντύσιμο, φορώ ό,τι μου φέρει η γυναίκα μου». Δεν δίνετε σημασία στην εμφάνιση, επεσήμανα. «Θυμούμαι το χρώμα των ματιών των ανθρώπων αλλά όχι το τι ρούχα φορούν». Χρόνο για ξεκούραση, για χαλάρωση έχετε, συνεχίζω. Πέντε ώρες ύπνο το βράδυ και μισή με μία το μεσημέρι, απαντά. «Είμαι οπαδός της σιέστας, είμαι του κόμματος του κ. Αναστασιάδη σε αυτό το θέμα», λέει γελώντας. «Ξυπνώ 5:15 το πρωί και περπατώ γύρω στα 45 λεπτά με τη γυναίκα μου και τη σκυλίτσα μας». Είναι η μόνη ώρα που συναντιέστε, σχολίασα.  «Όχι, το ευτύχημα ή δυστύχημα είναι ότι η γυναίκα μου η Ηλέκτρα είναι και συναγωνίστριά μου. Δεν θα μπορούσα να τα έκανα όλα αυτά χωρίς να είχα την συντροφιά και στήριξή της και δεν εννοώ αυτό που λένε ότι πίσω από κάθε άντρα βρίσκεται μια ισχυρή γυναίκα. Θεωρώ ότι είναι δίπλα μου και όχι πίσω μου».

-Πώς νιώθετε αυτό τον καιρό; Πολύ καλά, δεν έχω άγχος, παρά την αιφνιδιαστική, παράλογη και παράτυπη συνωμοία ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για αλλαγή του εκλογικού μέτρου, μείωση της κρατικής χορηγίας για την προεκλογική εκστρατεία από 120.000 ευρώ στις 58.000, την περικοπή του χρόνου προβολής στην κρατική τηλεόραση και πολλά άλλα που έκαναν τον τελευταίο καιρό σε βάρος μας με προφανή στόχο να μας διώξουν, ειδικά εμάς, από την πολιτική.

-Γιατί ειδικά τους Οικολόγους; Διότι είναι οι Οικολόγοι που τους δημιουργούν πραγματικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Με τους άλλους λίγο-πολύ τα βρίσκουν. Υπήρξαν περιπτώσεις που τα μικρότερα κόμματα συνεργάστηκαν με τα μεγάλα, ιδιαίτερα με το ΔΗΣΥ για να περάσουν συγκεκριμένες αντιλαϊκές πολιτικές. Οι «προβληματικοί» είναι οι Οικολόγοι γιατί έχουν μια εναλλακτική παρουσία και προσέγγιση στην πολιτική. Παρά λοιπόν τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, το ευτύχημα είναι ότι δεν με διακατέχει άγχος και αγωνία.

-Είναι η πρώτη φορά που δίνετε τη μάχη ως πρόεδρος του κινήματος... Ναι, την προηγούμενη φορά ηγέτης ήταν η Ιωάννα Παναγιώτου ως γενικός γραμματέας.

-Αυτή είναι μια επιπλέον ευθύνη; Ναι, ταυτόχρονα είναι και η πρώτη φορά που πέρα από το Κίνημα Οικολόγων στη συνεργασία πολιτών έχουμε μια καλή ομάδα από οργανώσεις και κινήματα όπως η Ένωση Δανειοληπτών «Ευνομία», το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελεύθερων Πολιτών, ο «Ζυγός-κίνημα ανεξαρτήτων πολιτών», η ομάδα «Ενεργοί Πολίτες», η κίνηση «Μητέρα Κύπρος», το Κίνημα Ελευθερία Λαού Ειρηνική Αντίσταση «ΕΛΕΙΑ» και ανεξάρτητες προσωπικότητες. Είναι ένα όραμα που είχα από την ίδρυση του κινήματος των Οικολόγων, ζητούσα πάντα τη διεύρυνση, το άνοιγμα στην κοινωνία, τον εμπλουτισμό θέσεων και παρεμβάσεων σε θέματα που δεν είχαμε την τεχνογνωσία ούτε την επιστημονική εμπειρία. Με τις οργανώσεις που συνεργαζόμαστε έχουμε περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό. Στη δημόσια προβολή νιώθω ότι δεν είμαι πλέον μόνος.

-Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί με την οικολογία; Θέλω να είμαι ειλικρινής, μπορεί να μην έχουν σχέση με αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως οικολογία, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος και τις εναλλακτικές θέσεις για την οικονομία, για τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και φύσης, όμως μαθαίνουν και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Έχουν την καλή διάθεση να γνωρίσουν από κοντά τις θέσεις μας, να συμπλεύσουν μαζί μας και εμείς υιοθετούμε τις δικές τους θέσεις πάνω στην οικονομία, τη διαφάνεια, στην οριζόντια ψηφοφορία, πάνω στα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών, την ανάγκη να περιοριστεί η τραπεζική αυθαιρεσία στην χώρα μας. Τώρα στον προεκλογικό αγώνα δημιουργείται μια αλληλεπίδραση, υπάρχει μια αμφίδρομη δημιουργική σχέση.

-Τι καινούργιο μπορεί να βγει μέσα από τη δημιουργία του νέου κοινωνικού-οικολογικού κινήματος; Μια πιο δυνατή καθαρή φωνή στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου. Το στοίχημα που έχουμε τώρα είναι να γίνουμε πιο μεγάλο πολιτικό κίνημα, να έχουμε περισσότερους βουλευτές αλλά να παραμείνουμε τίμιοι και καθαροί.

-Ένα πολιτικό κίνημα μεγαλώνει με την απήχηση που έχουν οι θέσεις του στους ψηφοφόρους και όχι με το να φέρνει άλλα κινήματα μαζί του... Το δεύτερο που αναφέρεις είναι το μέσο. Προέκυψε μέσα από ποιοτικές έρευνες που κάναμε, όπου εντοπίσαμε ως μειονέκτημα την έλλειψη ικανού αριθμού προσώπων που να παρουσιάζουν το κίνημα δημόσια. Άρα με τον εμπλουτισμό όχι μόνο των θέσεών μας αλλά και των προσώπων, πιστεύω ότι πετυχαίνουμε τη διεύρυνση των πολιτικών μας θέσεων, τη δημιουργία θεματικών που δεν υπήρχαν και ταυτόχρονα έχουμε το προσωπικό να τις παρουσιάσει επάξια.

-Στην πορεία των 20 χρόνων του κινήματος είχατε ικανά στελέχη τα οποία σας εγκατέλειπαν... Δεν είχαμε στελέχη που έφυγαν με την έννοια της εγκατάλειψης.
 

-Τελευταία εκροή η τέως υπεύθυνη Τύπου του κινήματος. Σε μια 20χρονη παρουσία αρκετοί θα φύγουν και πολύ περισσότεροι θα μπουν, γι’ αυτό υπάρχει θετικό πρόσημο. Το Κίνημα Οικολόγων ξεκίνησε το 1996 τις εκλογές με 1% και έφτασε το 2,2% και τώρα κτυπά πέραν 4%-5% επειδή έρχονται καινούργια στελέχη και αναπληρώνουν τα κενά από τυχόν αποχωρήσεις, που είναι φυσικό να υπάρχουν για λόγους πολιτικής διαφωνίας.

Δεν προλάβαμε να ξεκινήσουμε καλά-καλά την συζήτηση και μας διέκοψε το φαγητό. Ανάμεσα στη σαλάτα και το καλαμάρι, πιάσαμε την κουβέντα εκεί που την είχαμε αφήσει για το νέο αίμα που μπήκε στο κίνημα, για την πολιτική ώσμωση, όπως τη λέει. «Μεγάλη ασφάλεια είναι να έχεις και προσωπικότητες όπως τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και τον Κυριάκο Τσιμίλλη, ισχυρές υποψηφιότητες όχι μόνο από άποψη ψηφοφόρων αλλά και ιδεολογίας», λέει με καμάρι και συμπληρώνει ότι «το μόνο που απομένει είναι να τους πείσουμε να προβάλλουν την υποψηφιότητά τους, διότι είναι σεμνοί άνθρωποι και αυτό στην πολιτική δεν είναι προσόν».

-Πολλοί θεωρούν ότι τόσα χρόνια μόνο εσείς ξεχωρίζετε από τους Οικολόγους διότι δεν αφήνετε άλλους να αναδειχτούν μήπως σας ξεπεράσουν... Μακάρι να ήταν έτσι, να είχα αυτή τη φιλοδοξία, δυστυχώς έγινε το αντίθετο. Τις περισσότερες φορές που στήριξα άτομα να αναδειχθούν για να γίνουν οι φυσικοί διάδοχοι στην αρχηγία, απογοητεύτηκα. Δεν ήταν αντάξιοι των προσδοκιών και των φιλοδοξιών μου. Νομίζω ότι τα παραδείγματα είναι γνωστά, δεν πρέπει να κάνουμε αναφορά σε ονόματα. Αντίθετα, πολύ καλή περίπτωση είναι η Ιωάννα Παναγιώτου στην οποία παρέδωσα την αρχηγία το 2008 και ήταν άξια ηγέτης. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις δυστυχώς ατύχησα. Η βουλευτική θέση είναι ανοικτή για όλους. Εγώ δεν μπήκα στις εκλογές με το χρίσμα του αρχηγού, χρειάζομαι τον σταυρό προτίμησης, άρα όποιος μαζέψει περισσότερους από μένα θα είναι στη Βουλή. Αν επανεκλεγώ, στα μέσα της θητείας μου θα παραιτηθώ για να πάρει τη θέση μου ο επόμενος αν καταφέρει να πάρει ένα σημαντικό ποσοστό σταυρών προτίμησης.

-Κομβικό σημείο οι εκλογές αυτές για το Κίνημα Οικολόγων; Βεβαίως είναι κομβικό σημείο διότι είναι η ευκαιρία που μας δίνεται να ξεφύγουμε από τους κινδύνους της μονοπροσωπείας. Μας δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία να βγούμε από το στενό πλαίσιο του μονοεδρικού κόμματος και να γίνουμε μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, με 4-5 βουλευτές.

-Αν δεν καταφέρετε να μπείτε στη Βουλή οι ευθύνες θα βαραίνουν τον ηγέτη; Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή να μην μπούμε στη Βουλή. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν το εντελώς αντίθετο.

-Βέβαια οι ενδείξεις δείχνουν περισσότερα ποσοστά σε σας ως ηγέτη παρά στο κίνημα. Η ίδια συμπάθεια για μένα υπάρχει και για τους Οικολόγους. Το μεγάλο στοίχημα για τους Οικολόγους σε αυτές τις εκλογές είναι να μετατρέψουν τη συμπάθεια σε ψήφους.

-Κάτι που μέχρι τώρα δεν καταφέρατε. Ναι, δεν καταφέραμε στις προηγούμενες εκλογές να μετατρέψουμε τη συμπάθεια σε ψήφους. Τώρα λέμε ξεκάθαρα στον κόσμο, δεν αρκεί το
like, πρέπει και να ψηφίσεις. Στις 22 Μαΐου δεν θα μετρούμε τα like μέσα στην κάλπη αλλά ψήφους. Πιστεύω ότι οι συνθήκες άλλαξαν και τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών μπορούν να κάνουν πραγματικότητα αυτόν το στόχο, να μετατρέψουν δηλαδή τη συμπάθεια σε ψήφους.

-Δίνετε την αίσθηση ότι ενώ είστε ένα περιβαλλοντικό κίνημα αφήνετε το περιβάλλον στο περιθώριο. Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί θέμα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής και να μην έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μετρήσατε πόσα νομοσχέδια καταθέσαμε στη Βουλή με θέμα το περιβάλλον, πόσες ερωτήσεις κάναμε.

-Πολλοί σας θεωρούν λαϊκιστές, ότι λέτε μεγάλα λόγια γιατί είστε μικρό κόμμα. Είναι η ευκαιρία μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε για μεγάλα οράματα όντας μεγαλύτερο κόμμα από ό,τι σήμερα, παραμένοντας τίμιοι και ρομαντικοί με αυξημένο αριθμό βουλευτών στη νέα Βουλή.

-Η σκανδαλολογία πουλά; Δεν είμαι σίγουρος αν πουλά. Η πολλή σκανδαλολογία έχει τον κίνδυνο της ανοσίας αν μείνει μόνο εκεί. Πρέπει να υπάρξει και τιμωρία.

-Μιλήσατε για πολλά σκάνδαλα αλλά έμειναν εκεί... Για παράδειγμα για τα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης πρώτοι εμείς μιλήσαμε το 2007.

-Σήμερα όμως οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη... Ενώ είχαμε την καθαρή ματιά για να δούμε τα σκάνδαλα και να τα αναδείξουμε, ενώ δεν είχαμε καμιά μορφή διαπλοκής με οικονομικά συμφέροντα, η ανάδειξη των σκανδάλων δεν οδήγησε και στην περαιτέρω διερεύνησή τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η κοινωνία δεν ήταν τόσο απαιτητική. Και ακόμα περισσότερο θα τολμήσω να πω και στο ότι δεν υπήρχαν τότε που παρουσιάζαμε τα θέματα οι δυο σημαντικοί πολιτειακοί αξιωματούχοι, Οδυσσέας Μιχαηλίδης και Κώστας Κληρίδης, οι οποίοι είναι θετικοί στο να απορροφούν όλες τις πληροφορίες που τους μεταφέρουμε και σε μεγάλο βαθμό να τις αξιοποιούν.

-Οι έρευνες όμως δεν ξεκίνησαν από τους Οικολόγους... Ακόμα και το 2007 που γράψαμε το θέμα του ΧΥΤΥ ως σκάνδαλο για την προσφορά που δόθηκε στην εταιρία Χελέκτωρ ήταν με βάση τα πορίσματα της τότε Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, όπως και η πιο πρόσφατη με τους πασσάλους της Ηλεκτρικής και η ιστορία με τις μίζες στα αμυντικά προγράμματα που είπαν κάποιοι πρόσφατα ότι τάχα αποκάλυψα. Δεν αποκάλυψα τίποτα, απλώς μετέφερα διαπίστωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν σε καλύτερη θέση από μένα να ξέρει πόσες μίζες δόθηκαν και σε ποιους. Το ίδιο και για την υπόθεση ελικοπτέρων και πολλά άλλα. Ως κίνημα δεν έχουμε πρόσβαση στις πηγές, στα στοιχεία, όταν όμως περιέλθουν στην αντίληψή μας δεν χαριζόμαστε σε κανένα. Δεν έχουμε ιδιότητες Σέρλοκ Χολμς, είμαστε το μικρό παιδί που αποκαλύπτει στην κοινωνία ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός.

-Πόσο περήφανος νιώθετε από τη θητεία αυτής της Βουλής; Καθόλου, γιατί αυτή η Βουλή είχε από τους πρώτους μήνες να αντιμετωπίσει πολύ σκληρές και δυνατές προκλήσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις απέτυχε. Χωρίς να λέω ότι είναι οι χειρότεροι βουλευτές που πέρασαν από το Κοινοβούλιο, νομίζω ότι συνέβησαν πράγματα που έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τη Βουλή ως σύνολο αλλά και τους 56 βουλευτές.

-Αυτή η απαξίωση φαίνεται και από το αυξημένο ποσοστό αποχής που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις; Αυτό είναι απόρριψη συνολικά των κομμάτων, δεν είναι θέμα μόνο προσωπικής συμπεριφοράς των βουλευτών. Κάποιοι από αυτούς που αναδείχθηκαν πρωταθλητές σε συμπεριφορές κοινωνικά απαράδεκτες, τους βλέπουμε να φιγουράρουν και πάλι στην πρώτη γραμμή των ψηφοδελτίων των κομμάτων τους. Τα ίδια τα κόμματα δεν προχωρούν σε αυτοκαθαρισμό, με αποτέλεσμα την καθολική απαξίωση από πλευράς των πολιτών.

-Ποια ήταν η χειρότερη στιγμή για σας; Οι νύχτες του Μνημονίου. Εγώ ήμουν από αυτούς που ενώ ψήφισα και στα δυο «όχι» δεν βρήκα τίποτα το ηρωικό. Και γενικά δεν βρίσκω πολύ ηρωισμό στα «όχι», προτιμώ τα τολμηρά «ναι». Πιο ανήσυχος ήμουν στο πρώτο «όχι» διότι ήξερα ότι δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. Εκεί πηγαίναμε στο άγνωστο. Στο δεύτερο δικό μου «όχι» στο «ναι» της πλειοψηφίας ήξερα ότι θα οδηγούμασταν στο Μνημόνιο, υπήρχε ας πούμε η λεγόμενη «ασφάλεια του σκλάβου».

-Τολμηρό το «ναι» για τα €1,8 δισ. της Λαϊκής; Είναι από τις περιπτώσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ελαφρυντικά υπάρχουν και προτάσσονται συχνά, αλλά είναι μια από τις λάθος αποφάσεις που πήραμε. Και οι 56 δεν είχαμε τα κότσια να αντιμετωπίσουμε τον εν πολλοίς παραφουσκωμένο κίνδυνο ότι η κατάρρευση της Λαϊκής θα οδηγούσε σε καθολική καταστροφή της κυπριακής οικονομίας. Βέβαια υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν μέχρι σήμερα, όπως ο κ. Δημητριάδης και η κ. Γιωρκάτζη, ότι αυτή η απόφαση ήταν σωστή.

-Η αποχή πόσο σας φοβίζει; Πολύ, με φοβίζει ως πολίτη πρώτα από όλα. Πιστεύω ότι στις οποιεσδήποτε εκλογές δεν πρέπει οι πολίτες να απέχουν διότι η αποχή κατά την άποψή μου δεν είναι πολιτική πράξη, εκτός αν έχεις την άποψη ότι η δημοκρατία είναι ένα σύστημα το οποίο απεχθάνεσαι και δεν πιστεύεις. Δεν πιστεύω ότι έχουμε τη χειρότερη δημοκρατία στον κόσμο. Αντίθετα, ως θεσμοί ως σύστημα ίσως να είναι από τα καλύτερα αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι έχει μια έλλειψη διότι το Σύνταγμα κτίστηκε με την παρουσία Τουρκοκυπρίων. Παρόλα αυτά λειτουργεί η δημοκρατία σε υψηλό επίπεδο. Τα πρόσωπα νομίζω δεν λειτουργούν σωστά, ίσως γιατί δεν υπάρχει η κουλτούρα διοίκησης. Πολύ εύκολα καταστρατηγούνται βασικές αρχές διοίκησης λόγω προσωπικών σχέσεων, κομματικών δεσμεύσεων, λόγω το ότι είναι μικρός ο τόπος κ.ο.κ.

-Το Μνημόνιο μάς δίδαξε κάτι; Θα μπορούσε να μας διδάξει περισσότερα. Λυπούμαι που τόσες θυσίες έγιναν μόνο για να βελτιώσουν τις πρακτικές τους οι τράπεζες σε ό,τι αφορά κάποιους κανόνες της ΕΕ, να μειωθεί κάποιο προσωπικό στη Δημόσια Υπηρεσία με αρνητικά επακόλουθα σε ορισμένους τομείς και τελικά να ικανοποιηθούν κάποιοι δείχτες της οικονομίας και όχι να έχουμε πραγματική αλλαγή. Αν λυπούμαι περισσότερο από όλα σε σχέση με το Μνημόνιο είναι το ότι έχει χυθεί μαύρο δάκρυ, έχει υπάρξει πολύς πόνος και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε.

-Θα μου πείτε έναν καλό λόγο γιατί κάποιος να επιλέξει το δικό σας κόμμα στις 22 Μαΐου; Γιατί το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είναι η πιο ασφαλής επιλογή για τον κάθε ψηφοφόρο, είναι εκείνη η επιλογή που όσα υπόσχεται τα εφαρμόζει, δεν μπαίνει στη διαπλοκή και τη διαφθορά, ο λόγος μας δεν γίνεται ψεύτικος. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες δεν θα μείνουν μόνο στην εκτίμηση και την αγάπη, δεν θα μείνουν μόνο στο
like αλλά θα μας ψηφίσουν στις 22 Μαΐου. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για το Κίνημα των Οικολόγων να ξεφύγει από το πλαίσιο του μονοεδρικού κόμματος και να γίνει ένα πολυσυλλεκτικό πολυπρόσωπο κίνημα που να βλέπει τον ουρανό σαν την οροφή των επιδιώξεων και των οραμάτων του.

Γράφει: Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου