Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Πιν – όπως πινέζα



Οι τρόποι με την οποία παρουσιάζεται η πολυφωνία στην κοινωνία είναι ποικίλοι και διαφορετικοί.  Πιο έξυπνος από όλους είναι αυτός της γελοιογραφίας και τις πολιτικής σάτιρας. Ο γελοιογράφος και ο σατιρικός δημοσιογράφος και ηθοποιός μέσα από το χιούμορ και με ευχάριστη, κριτική διάθεση, προσπαθούν να προβληματίσουν και να περάσουν τα μηνύματα τους στο κοινό.

Το γεγονός ότι η τρομοκρατία των Ισλαμιστών έχει στοχοθετήσει σατυρικές εφημερίδες και γελοιογράφους της Δύσης, δεν είναι τυχαίο. Προέρχεται ακριβώς από τον πανικό που νιώθει αυτή η καινούργια μορφή βάναυσης εξουσίας μπροστά στη γραφίδα του γελοιογράφου και την καυστική σάτιρα. Το ίδιο θα έλεγα και για τη μανιώδη καταδίωξη της σάτιρας από το νεοσουλτάνο Ερντογάν. Μάλιστα πρόσφατα ο Ερντογάν επεκτάθηκε καταδιώκοντας την πολιτική σάτιρα και εκτός των ορίων της Τουρκίας.

Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κατά του γελοιογράφου Πέτρου Παπαπέτρου (ΠΙΝ), η παρεμπόδιση και η προσπάθεια συνιστούν μία μορφή αναχρονιστικής φίμωσης της τέχνης της γελοιογραφίας και πλήττει σοβαρά το δικαίωμα έκφρασης, το οποίο ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πιστεύουμε ότι η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε με λύπη ότι η «Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας» τοποθετείται επί θεμάτων ελευθεροτυπίας και δεοντολογίας με βάση πολιτικά κριτήρια, κάνοντας διακρίσεις αναλόγως των πολιτικών και κομματικών συμπαθειών των μελών τους.

Πιο πρόσφατα παρόμοια περιστατικά εντοπίστηκαν στο ΡΙΚ όπου δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε να λογοκριθεί η σατιρική εκπομπή «ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ».

Ως ένδειξη συμπαράταξης προς τους λειτουργούς του τύπου και ιδιαίτερα όσους εργάζονται στον τομέα της γελοιογραφίας και της σάτιρας, το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών αποφάσισε να διοργανώσει τη Β´ Παγκύπρια Έκθεση Περιβαλλοντικής Γελοιογραφίας τη Δευτέρα 9 Μαΐου στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στο φιλόλογο και λόγιο Σάββα Παύλου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, κτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι κάθε προσπάθεια φίμωσης της γελοιογραφίας και της πολιτικής σάτιρας είναι απευθείας επίθεση κατά της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: