Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Μνημονιακή πλειοψηφία



Σχεδόν συμπαθής έγινε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τις τελευταίες μέρες. Τι παθαίνει ο άνθρωπος όταν προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο; Στην προσπάθεια του να πείσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη εκτόξευσης του εκλογικού μέτρου και καρατόμησης των μικρών κομμάτων, κατέφυγε στο κλάμα. Με ύφος σπαρακτικό που θα ζήλευε ακόμα και η πιο έμπειρη επαγγελματίας κλαίουσα παρηγορήτρια, μας πληροφόρησε ότι περίπου περνούσε το μαρτύριο του Αγίου Βαρθολομαίου κάθε φορά που έπρεπε να περάσει – με χίλια ζόρια και κόλπα – ένα σημαντικό μνημονιακό νομοσχέδιο.

Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ τι ακριβώς εννοεί.

Φαίνεται ότι όταν κάποιοι από εμάς μελετούσαν τα νομοσχέδια, πήγαιναν ανελλιπώς στις συνεδριάσεις των επιτροπών, έθεταν επιχειρήματα και αγωνίζονταν για τη βελτίωση των μνημονιακών νομοσχεδίων, κάποιοι άλλοι έκαναν παζάρια… για μια ψήφο, όπως ομολόγησε ο κ. Νεοφύτου. Για εμάς στόχος ήταν η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού, για άλλους το ζήτημα ήταν να βρεθεί η πλειοψηφία. Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο εάν σκεφτεί κανείς ότι οι αξιότιμοι βουλευτές θέλουν και τα ταξιδάκια τους και τις αποστολές τους στο εξωτερικό, έχουν και τις δουλίτσες τους κ.ο.κ. και σχεδόν πάντα η μεγαλύτερη ομάδα των είκοσι βουλευτών της Κυβέρνησης έχει ελλείψεις.

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, δεν τα πήγε κι άσχημα. Κουτσά στραβά, με κόλπα και ζαβολιές, λίγο τον ένα λίγο τον άλλο, όλους τους έχει κατά καιρούς τουμπάρει. Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα έβαλαν πλάτη για να περάσει ο κ. Νεοφύτου τα μνημονιακά νομοσχέδια. Όλα; Όχι ακριβώς. Υπήρξε κι ένα – οι Οικολόγοι – το οποίο ουδέποτε έπεσε στην παγίδα του και αυτό δεν μας το συγχωρεί. Βέβαια υποχρεώθηκε να δεχθεί κάποιες ελάχιστες – ανεπαίσθητες σχεδόν – τροποποιήσεις. Αυτά στα φανερά. Πίσω από κλειστές πόρτες, μόνο ο Θεός και ο ίδιος ξέρουν – όπως ομολόγησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη – τι έχει περάσει ο  άνθρωπος και ποια ανταλλάγματα έχει δώσει.

Για να έχει λοιπόν δεδομένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λέει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, πρέπει τα μικρά σε αριθμό βουλευτών κόμματα, να αποβληθούν από τη Βουλή δια της βίαιης μετατροπής του εκλογικού μέτρου. Διότι, υπενθύμισε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η Κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρό μνημονιακό έργο ενώπιον της, το οποίο σκοπεύει να διεκπεραιώσει χωρίς αντιδράσεις. Το γεγονός ότι δεν αντιδρά σ’ αυτήν την πρόκληση το ΑΚΕΛ, και δεν του κόβει τον αέρα και το γεγονός ότι δεν κάνει απολύτως τίποτα για να δυσκολέψει την Κυβέρνηση η δήθεν «αξιωματική» αντιπολίτευση, δημιουργεί επιπλέον υποψίες ότι υπάρχει παρασκηνιακή συμφωνία.

Ε, πως αλλιώς; Γίνεται το «αντιμνημονιακό» ΑΚΕΛ να διευκολύνει την Κυβέρνηση σε αυτήν την επιχείρηση εκκαθάρισης των μικρών κομμάτων, για να μην υπάρχουν εμπόδια και να περνούν εύκολα τα μνημονιακά νομοσχέδια; Κάτι δεν κολλά σ’ αυτήν την ιστορία, που δεν έχει σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο. Η παρασκηνιακή συμφωνία των δύο κομμάτων μυρίζει Κυπριακό, στο οποίο φαίνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα τα βρίσκουν μια καλή χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: