Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Τα μαύρα γράμματα



Προσωπικά δεν αποδέχομαι το ρόλο του αδαή χειροκροτητή και του αχάπαρου δορυφόρου. Δεν είμαι απ´αυτούς που χειροκροτούν το έργο ακόμα κι αν δεν κατάλαβαν γρι, έτσι για τη χαρά του χειροκροτήματος. Δεν είμαι «πισκαλιστής». Δεν ήμουν ούτε όταν άλλοι που συμφωνούσαν σε περισσότερα με τις θέσεις μου ήταν στην εξουσία. Όπως μιλώ για τον εαυτό μου αναγνωρίζω στον κάθε πολίτη το δικαίωμα να μιλά για τον εαυτό του.  Στο θέμα της ενημέρωσης για τις συνομιλίες οι πολιτικοί δεν έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους πολίτες. Ακόμα και όσοι βλέπουν με ενθουσιασμό τις εξελίξεις πρέπει να καταλάβουν ότι η συσκότιση δεν βοηθά στην υπόθεση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της αναμενόμενης συμφωνίας. Αυξάνεται η δυσπιστία και η καχυποψία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση της διαφάνειας, την εποχή της πληροφορικής και της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας δεν νοείται να κρατούνται στο σκοτάδι οι πολίτες.

Πρόσφατα σε εκδήλωση των Οικολόγων για να τιμηθούν ο Κοράυ και η Σινέλ – το ζεύγος Τουρκοκυπρίων που υπερασπίστηκαν την Κυπριακή σημαία μέσα στο κατοχικό ψευδοκράτος – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ν. Χριστοδουλίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σαράντα έγγραφα για τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού όπου οι συμφωνίες – συγκλίσεις καταγράφονται με μαύρα γράμματα και όπου υπάρχει απόκλιση καταγράφονται οι θέσεις των Ελληνοκυπρίων με μπλε και των Τουρκοκυπρίων με κόκκινο. Κατά την άποψη μου, πέραν της άτυχης αντιστοιχίας των χρωμάτων, θα έλεγα ότι ο Κυπριακός λαός – στο σύνολό του – δικαιούται να ξέρει τι καταγράφεται με «μαύρα γράμματα». Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο. Πρόκειται για ζητήματα τα οποία – παρά το αμφίσημο δόγμα ότι «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο μέχρι την τελική συμφωνία» –- είναι λίγο πολύ «τελειωμένα», δηλαδή μέρος της λύσης του Κυπριακού. Γιατί δεν υπάρχει τουλάχιστον γι’ αυτά τα «μαύρα γράμματα», πλατιά ενημέρωση για να συνηθίζουμε σιγά σιγά στη «νέα τάξη πραγμάτων»; Και για να ξέρουμε αν αυτό είναι που θέλει ο λαός. Εκτός αν πλέον θεωρείται «λαϊκισμός» να κινούνται οι πολιτικοί στη βάση των οραμάτων, των επιλογών και των συμφερόντων των πολίτων που εκπροσωπούν. Αν αυτή είναι η περίπτωση τότε ας μην μιλάμε πλέον για δημοκρατία αλλά για επιστροφή στους ύστερους χρόνους της Αναγέννησης και στους «πεφωτισμένους ηγεμόνες», πριν δηλαδή τη Γαλλική Επανάσταση και τη γέννηση της Αστικής Δημοκρατίας.

Επί του θέματος πάντως οι Οικολόγοι πήγαν ένα βήμα πιο μπροστά προτείνοντας μια νέα διαδικασία με εμπλοκή των πολιτών και συγγραφή του αναθεωρημένου Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το πρότυπο της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ισλανδίας ή όπως συνέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση  (το άτυχο) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα πριν λίγα χρόνια. Δεν είναι του παρόντος όμως να επεκταθώ. Αρκεί μόνο να μεταφέρω την συλλογική δυσαρέσκεια που προκάλεσε στο Εθνικό Συμβούλιο η πρόταση αυτή. Βλέπετε, σε τέτοια θέματα (δηλαδή άμεσης δημοκρατίας) υπάρχει ομοθυμία μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών, ανεξάρτητα εάν διαφωνούν μεταξύ τους στη μορφή της λύσης, στις εγγυήσεις ή στην εσωτερική ιθαγένεια κ.ο.κ.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι το λιγότερο υποχρέωση των ηγετών να ενημερώνουν τους πολίτες και μάλιστα ανελλιπώς, σταθερά και προπαντός με ειλικρίνεια. Περιμένουμε λοιπόν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυπριακή ηγεσία εν γένει να μιλήσουν στο λαό για τα «μαύρα γράμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: