Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Με το Πράσινο ξανα-ξεκινάμε



Οργανώνεται την ερχόμενη Κυριακή 12/10 το 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Συμπληρώνονται σε λίγες μέρες τα δεκαεννέα χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια για δημιουργία πολιτικού οικολογικού κινήματος στην Κύπρο (Οκτ. 1995).

Σε εκείνη την πρώτη συγκέντρωση στο Intercollege δεν ήμασταν περισσότεροι από δύο δεκάδες από περιβαλλοντιστές και ενεργούς πολίτες που αναζητούσαμε πολιτική έκφραση απογοητευμένοι από τα κόμματα. Μας ένωνε η άδολη αγάπη για την πατρίδα μας, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τη φυσική κληρονομιά, που τσαλαπατούσαν οι πολιτικές και οικονομικές μπουλντόζες. Δεν αντέχαμε να ήμασταν θεατές ή περιστασιακοί διαμαρτυρόμενοι. Νιώθαμε ότι έπρεπε να αναβαθμίσουμε το ρόλο μας στην Κυπριακή κοινωνία, να πάρουμε μέρος στη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος, να ακουστεί η φωνή μας. Ξέραμε από την αρχή ότι δεν είμαστε πολλοί και ακόμα ξέραμε από την αρχή ότι δεν θα γίνουμε ποτέ πολλοί. Δεν είχαμε ηγέτη, δεν είχαμε χρηματοδότη, δεν είχαμε προστάτη. Ήμασταν μία μικρή ομάδα νέων κάθε ηλικίας με ιδέες και ιδανικά. Και ξεκινήσαμε.

Περάσαμε δύσκολες ώρες και χρόνια. Πολλοί προέβλεψαν το γρήγορο τέλος του πράσινου πολιτικού πειράματος. Άλλωστε αυτό ήταν το αναμενόμενο σε μια χώρα με τις γνωστές ιδιάζουσες συνθήκες, όπου κυριαρχούσαν κατεστημένες πολιτικές και κόμματα για δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο και αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα δεκαεννέα χρόνια, τουλάχιστον μία δωδεκάδα πολιτικών κινήσεων, αφού έκαναν τον μικρό ή μεγαλύτερο κύκλο ζωής τους, εξαφανίστηκαν από το πολιτικό προσκήνιο.

Οι Οικολόγοι επιβίωσαν και αυτό από μόνο του είναι ένας άθλος. Κι όχι μόνο επιβίωσαν αλλά – τηρουμένων των αναλογιών – κατάφεραν να διατηρήσουν ένα ψηλό ποσοστό συμμετοχής στο πολιτικό γίγνεσθαι, πολύ μεγαλύτερο από το εκλογικό τους ανάστημα. Πιστεύω ότι αυτό το επίτευγμα δεν είναι τυχαίο. Αποτελεί το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και εμμονής στις αξίες και τα ιδανικά της Πολιτικής Οικολογίας.

Έχουμε την ισχυρή άποψη ότι το Κίνημα πρέπει να διατηρήσει τα βασικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά του. Η συνάντηση της Οικολογίας με την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Πράσινη Ανάπτυξη πρέπει να γίνει για το Κίνημα το νέο του δόγμα, έχοντας πάντα υπόψη τις συνθήκες κατοχής – απελευθέρωσης τις οποίες βιώνει η πατρίδα και ο λαός μας. Μόνο με την ενδυνάμωση αυτού του τετράπτυχου μπορούμε πραγματικά να κάνουμε ένα φρέσκο ξεκίνημα. Μόνο με το πράσινο μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα νέο ξεκίνημα.

Σήμερα καλούμαστε να ξανα-ξεκινήσουμε, να πάμε μπροστά πιο δυνατά, πιο διεκδικητικά, πιο πετυχημένα, στοχευμένα και ουσιαστικά. Οι συνθήκες σήμερα ίσως να είναι περισσότερο δύσκολες από το μακρινό 1995. Με το 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καταγράφουμε τις παραμέτρους του σήμερα και με την ίδια αποφασιστικότητα και πίστη χαράσουμε πορεία για το μέλλον του Κινήματος. Με το Πράσινο ξανα-ξεκινάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: