Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Κράτος ή παρακράτος



Πολλές φορές διερωτώμαι για την ποιότητα της διοίκησης της χώρας μας. Υποτίθεται ότι έχουμε κράτος. Υποτίθεται ότι δεν είμαστε πλέον ένας πληθυσμός ανθρώπων που αδυνατεί να οργανωθεί, να καθιερώσει θεσμούς που να υπηρετούν αξίες και να αυτοδιαχειρίζεται τα κοινά με υπευθυνότητα. Αλλά φευ.

Στην πραγματικότητα δεν έχουμε κράτος αλλά παρακράτος. Παράδειγμα: Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και τη ληστεία των Κυπρίων και ξένων καταθετών από τις δύο κύριες Κυπριακές τράπεζες, είχαν φθάσει στα αυτιά μου πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις Γερμανικών τραπεζών, οι οποίες μέσω Τουρκικών τραπεζών στην κατεχόμενη Κύπρο, προσπαθούσαν να προσελκύσουν Κύπριους καταθέτες. Είναι γνωστό ότι στα οδοφράγματα δεν γίνεται κανένας έλεγχος στους Ελληνοκύπριους ή και ξένους που διέρχονται με κατεύθυνση τα κατεχόμενα, για τους ευνόητους πολιτικούς λόγους.

Κανείς δεν ξέρει πόσα λεφτά διακινούνται. Σημειώνεται ότι τα Τραπεζικά ιδρύματα στα κατεχόμενα συνεργάζονται με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά, αφού θεωρούνται νομίμως λειτουργούντα παραρτήματα Τουρκικών τραπεζών.

Ζήτησα λοιπόν μέσω της Βουλής με ερώτηση μου ημερομηνίας 14/5/2013, από τον αρμόδιο Υπουργό να «πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έχει διεξαχθεί οποιαδήποτε έρευνα για το τραπεζικό σύστημα των κατεχομένων, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, αν υπάρχει κίνδυνος εκμετάλλευσης της κρίσης των Κυπριακών τραπεζών και ποιες είναι οι ενέργειες της Κυβέρνησης».

Μετά από δεκαπέντε μήνες (ναι δεκαπέντε μήνες) πήρα τις προάλλες απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών ότι ζήτησε από την ΚΥΠ να διερευνήσει αυτές τις πληροφορίες. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε την «καλοσύνη» να μου στείλει αυτούσια την επιστολή του προς την ΚΥΠ με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2014. Ναι πριν από μία εβδομάδα αποφάσισαν να χειριστούν μία καταγγελία ηλικίας δεκαπέντε μηνών. Επί δεκαπέντε μήνες δεν έκαναν τίποτα, ούτε απαντούσαν στην αρχική ερώτηση (και στη σχετική υπενθύμιση).

Αυτό είναι το κράτος μας. Αυτό είναι το κράτος που είναι τάχα οργανωμένο, μελετά, ψηφίζει και εφαρμόζει νόμους. Διερωτούμαι αν επάξια αντιπροσωπεύει αυτό το κράτος τον Κυπριακό λαό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τέτοιες επιδόσεις σε αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα. Πάω στοίχημα εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν ξέρουν καν ποιες τράπεζες λειτουργούν στα κατεχόμενα. Δεν ξέρουν βέβαια ούτε ότι παρέχουν τελευταία και δάνεια σε Ελληνοκύπριους για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά. Δεν ξέρουν με λίγα λόγια που πάνε και τι κάνουν. Μετά θέλουν να τους πάρουμε στα σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: