Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Συνέντευξη στη Σημερινή



1. Δεδομένου του διογκούμενου ευρωσκεπτικισμού, πώς σκοπεύετε να εργαστείτε για να επανακτήσει την αξιοπιστία του το ευρωπαϊκό όραμα στην κυπριακή κοινωνία;
    Είναι βέβαιο ότι με μόνο την προσπάθεια ενός κόμματος ή κινήματος, την εργασία ενός Βουλευτή ή Ευρωβουλευτή, δεν μπορεί να επανακτηθεί η αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού οράματος στην Κυπριακή κοινωνία. Η Κυπριακή κοινωνία δεν κάνει λάθος όταν αμφισβητεί το Ευρωπαϊκό όραμα. Το ίδιο το Ευρωπαϊκό όραμα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Στην Ευρώπη έχουν κυριαρχήσει πολιτικές δυνάμεις που βάζουν ως προτεραιότητα τους τα κέρδη των επιχειρήσεων και την ευημερία των «αγορών». Ο άνθρωπος – και ακόμα για εμάς τους Οικολόγους – και η Φύση, τίθενται σε πολύ υποδεέστερη θέση. Λυπούμαι γι’ αυτό αλλά δεν μπορώ να κοροϊδεύω τους συμπολίτες μου ότι από μόνος μου μπορώ να αλλάξω την πορεία της Ευρώπης. Όπως όμως αγωνίζομαι για 18 χρόνια με την ανάμειξη μου στην πολιτική και με την προώθηση των αρχών και προτάσεων της πολιτικής οικολογίας, σίγουρα θα συνεχίσω αυτόν τον αγώνα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ελπίζω και πιστεύω ότι η πολιτική μοναχικότητα που έζησα μέσα στην Κυπριακή Βουλή δεν θα έχει συνέχεια μέσα στην Ευρωβουλή, όπου απ’ ότι ξέρω υπάρχουν σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες με τις οποίες μοιράζομαι το ίδιο όραμα και πολιτικές θέσεις.

2. Γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν να τους εκπροσωπήσετε εσείς και όχι κάποιος ανθυποψήφιος ή συνυποψήφιός σας;
    Γιατί να επιλέξει εμένα κάποιος και όχι κάποιον συνυποψήφιο μου; Προφανώς τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Εργαζόμαστε ως ομάδα και αλληλοστηριζόμαστε. Έχουμε συμφωνήσει να συνεχίσουμε και μετά τις Ευρωεκλογές τη συνεργασία μας. Είμαστε μια πολύ καλή ομάδα έξι υποψηφίων. Δεν πρέπει να χαλάσει αυτό το κλίμα ομόνοιας και συνεργασίας. Όσον αφορά ανθυποψηφίους μου, άλλων κομμάτων, πιστεύω ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές προσωπικότητες σε όλα τα ψηφοδέλτια, είναι βέβαιο ότι η επιλογή της Συνεργασίας Οικολόγων – ΕΔΕΚ είναι η πιο αξιόπιστη, τίμια και καθαρή. Αναμφίβολά. Αν κάποιος θέλει να υποστηρίξει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις σε Κύπρο και Ευρώπη που ευθύνονται – με τον ένα ή άλλο τρόπο – για τη λιτότητα, την ύφεση, την ανεργία κλπ, τότε θα υποστηρίξει κάποιον ανθυποψήφιο μας. Αν θέλει να υποστηρίξει όσους αποδείχθηκαν ψεύτες και απατεώνες, όσους έκαναν πλάτες στα λαμόγια και τα τραπεζικά τσακάλια, τότε θα υποστηρίξει κάποιον ανθυποψήφιο μας. Αν πάλι για λόγους αγανάκτησης και διαμαρτυρίας επιλέγει την αποχή ή την υποστήριξη κάποιου ανθυποψηφίου που δεν δοκιμάστηκε στο βάσανο της καθημερινής πολιτικής δράσης και δεν ξέρει αν είναι κάποιος όπως τους άλλους ή κάτι διαφορετικό, τότε και πάλι θα χάσει την ευκαιρία να στηρίξει εμάς, που αποδείξαμε στην πράξη την τιμιότητα και την καθαρότητα του πολιτικού μας λόγου. 

3.  Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε από τα έδρανα της Ευρωβουλής σε σχέση με την Κύπρο;
   Το πρώτο θέμα που θα θέσω επιτακτικά και όσο γίνεται πιο βροντερά είναι η καταστροφή του Πενταδάκτυλου από τους Τούρκους με τις λατομεύσεις και την τεράστια σημαία που πληγώνει τη βόρεια πλευρά του. Παράλληλα θα προβάλω και θα καταγγείλω την Τουρκία για την καταστροφική λατόμηση. Θα καταφέρω να εκθέσω την Τουρκία στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα εκτεθεί η Τουρκία, σε ποιο βαθμό θα γίνει το θέμα αυτό γνωστό και πόσο θα επηρεάσει αυτή η δημοσιοποίηση στη λήψη μέτρων που θα αποτρέπουν την καταστροφή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: