Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Η άρχουσα αποχή



Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές Οικολόγοι,

Έχουμε την ισχυρή άποψη ότι η σημασία των Ευρωεκλογών δεν έγινε ακόμα πλήρως κατανοητή από πολλούς συμπατριώτες μας. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών μας, η δίκαιη απογοήτευση από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας στο Κυπριακό, η σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όταν η Κυπριακή Οικονομία χρειάστηκε στήριξη λόγω και των δικών τους αποφάσεων, δικαιολογεί την αρνητική διάθεση πολλών πολιτών. Πολλοί σκέφτονται ότι η Ευρώπη «μόνο κακό μας κάνει» ή «βρίσκεται πολύ μακριά από την Κύπρο». Κάποιοι ίσως νομίζουν ότι η αποχή από τις Ευρωεκλογές, θα είναι μια τιμωρία για την άρχουσα και κυβερνώσα τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου.

Η απουσία των Κυπρίων ψηφοφόρων από τις Ευρωεκλογές μόνο κακό θα προκαλέσει σε εμάς και στον τόπο μας. Όποιος κάνει αυτήν την επιλογή, αφήνει στα χέρια άλλων – όποιοι κι αν είναι αυτοί – το παρόν και το μέλλον το δικό του, των παιδιών του, της Ευρώπης ολόκληρης. Όποιος επιλέξει την αδιαφορία και την αποχή (για οποιοδήποτε λόγο) επιλέγει να ενισχύσει εκείνους τους οποίους χαρακτηρίζει η δυνατή οργάνωση, η κομματική πειθαρχία ή ο ιδεολογικός φανατισμός, δίνει χώρο για να ενισχυθούν και να κυριαρχήσουν όσοι έχουν την οικονομική δύναμη.

Λοιπόν, ο κάθε συνετός και υπεύθυνος πολίτης πρέπει να αποκλείσει ευθύς εξαρχής από τις επιλογές του την αποχή. Η αποχή δεν είναι διαμαρτυρία. Η αποχή είναι συνενοχή.  Η αποχή ευνοεί τους υφιστάμενους ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς και ενισχύει την εξουσία. Ακούγεται περίεργο αλλά είναι αληθινό. Η αποχή, ως πράξη τάχα διαμαρτυρίας, ενισχύει τα κόμματα της εξουσίας. Όσο περισσότερο απέχουν από τις εκλογές όσοι δεν έχουν παρωπίδες και όσοι σκέφτονται ελεύθερα, τόσο περισσότερο θα καθορίζεται ποιοι μας κυβερνούν και ποιοι μας αντιπροσωπεύουν, από τους κομματικά φανατισμένους και σιδεροκέφαλους ψηφοφόρους.  Τα κόμματα από την άλλη, αφού θα πρέπει να συσπειρώνουν τους κομματικούς τους ψηφοφόρους και όχι να μιλήσουν με την κοινωνία και να πείσουν με τα επιχειρήματα τους και τις πολιτικές τους προτάσεις ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες, θα στραφούν προς τον κομματικό φανατισμό και στην περιχαράκωση των ψηφοφόρων τους.

Οι θέσεις των κομμάτων γίνονται έτσι πιο μονοκόμματες και φανατικές, τείνουν να χωρίζουν και να φανατίζουν τους οπαδούς τους και βεβαίως οι κατάλληλοι υποψήφιοι γι’ αυτό δεν είναι οι νούσιμοι (που προφανώς υπάρχουν σ’ όλα τα κόμματα) αλλά οι υποψήφιοι που θέλουν και μπορούν να φανατίσουν το κομματικό τους ακροατήριο. Άρα αυτοί που θα εκλέγονται και θα μας διοικούν ή θα μας εκπροσωπούν δεν θα είναι πλέον έστω οι καλύτεροι των κομμάτων, αλλά οι χειρότεροι από αυτούς που πάντα εξυπηρετούν τους απατεώνες και τα λαμόγια.

Βλέπετε ότι τελικά με την αποχή μόνο κακό φέρνουμε στην πολιτική και στον τόπο, στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να είμαστε συνυπεύθυνοι σε αυτό το κακό. Δεν θα αφήσουμε ατιμώρητους τους κλέφτες και λωποδύτες να χαίρονται για τη δική σας αποχή και απουσία. Η κατάσταση στο Κυπριακό, στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου και στην Κυπριακή οικονομία είναι κρίσιμη. Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την εξέλιξη αυτών των κρίσιμων θεμάτων. Ας μην μείνουμε κι άλλο απαθείς θεατές. Η αποχή στηρίζει και ενισχύει την άρχουσα και κυβερνώσα τάξη πραγμάτων.

Καλή Ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: