Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Υπάρχουν δουλειές



Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι στην Κύπρο της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχουν δυνατότητες εργοδότησης. Πολλοί συμπατριώτες μας αναζητούν το επαγγελματικό τους μέλλον στο εξωτερικό για να αποφύγουν την κινούμενη άμμο της ανεργίας. Από την άλλη ακούμε συνέχεια ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα δημιουργήσει ευκαιρίες εργοδότησης.  

Όμως το μέλλον δεν έρχεται από μόνο του. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και σχέδιο. Για παράδειγμα ξέρουμε όλοι ότι η λειτουργία των εξέδρων εξόρυξης μέσα στη θάλασσα, μεταφορά αερίου μέσω υποθαλάσσιων αγωγών στη στεριά, η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλοία κ.ο.κ., απαιτεί εργασία υψηλής τεχνικής με γνώσεις σε ειδικές υποβρύχιες δεξιότητες. Μία από αυτές είναι οι δύτες-συγκολλητές. Η ανάγκη αυτή ήταν γνωστή από καιρό – από χρόνια θα έλεγα – και υποδείχθηκε επανειλημμένα στις αρμόδιες αρχές. Σε μία επιστολή μου προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έγραψα: Προκειμένου να διεξαχθούν μια ποικιλία εργασιών που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση πηγών φυσικού αερίου ή πετρελαίου από πλατφόρμες στη θάλασσα (offshore), αλλά και με τα έργα των αγωγών των λιμενικών εγκαταστάσεων κλπ, χρειάζεται η αξιοποίηση εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού σε συγκολλήσεις μετάλλων υψηλής ακρίβειας. Μάλιστα πολλές από αυτές τις εργασίες γίνονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, άρα χρειάζεται προσωπικό που να είναι επαγγελματίες δύτες με ειδικές γνώσεις. Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει έλλειψη τέτοιου προσωπικού στην Κύπρο, γι’ αυτό και συχνά στα ήδη υπό εξέλιξη έργα χρησιμοποιούνται ξένοι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ότι συνηθίζεται να περιλαμβάνεται στα συμβόλαια εταιρειών που αναλαμβάνουν την εξόρυξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, όρος που επιτρέπει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ντόπιου προσωπικού.

Σε απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου στην ερώτησή μου με αρ. 23.06.010.02.566, αναφορικά με την εκπαίδευση προσωπικού ως επαγγελματιών δυτών ή ως συγκολλητών μετάλλων υψηλής ακρίβειας με ειδικότητα στις υποθαλάσσιες συγκολλήσεις, πληροφορήθηκα ότι είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2013 ταχύρρυθμο πρόγραμμα αρχικής κατάρτισης στην ειδικότητα του εφαρμοστή βιομηχανικών σωληνώσεων υψηλής πίεσης (pipe filters) για την κατάρτιση 12 εφαρμοστών σωληνώσεων υψηλής πίεσης.

Πράγματι το ταχύρρυθμο πρόγραμμα αρχικής κατάρτισης στην ειδικότητα του εφαρμοστή βιομηχανικών σωληνώσεων υψηλής πίεσης άρχισε την 1/7/2013 και θα ολοκληρωθεί στις 12/11/2013.  Το πρόγραμμα είναι συνολικής διάρκειας 22 εβδομάδων και περιλαμβάνει 16 εβδομάδες θεωρητικής / εργαστηριακής κατάρτισης στο ΚΕΠΑ και 6 εβδομάδες απόκτησης εργασιακής πείρας σε οργανισμούς / επιχειρήσεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι υπέβαλαν αίτηση 106 άτομα, εκ των οποίων έχουν επιλεγεί για συμμετοχή μετά από γραπτή και προφορική εξέταση, μόνο 12 άτομα. Συνεπώς νομίζω ότι είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι προοπτικές για εργασία υπάρχουν στη χώρα μας – έστω και περιορισμένες – αρκεί να τα διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: