Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ακαδημαϊκά επιδόματα και οικονομική κρίση



Ο Τσόμσκι, ο μεγάλος διανοητής της εποχής μας, είπε ότι η κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος δεν είναι οικονομική, αλλά κυρίως κρίση αξιών. Θυμήθηκα τα λόγια του Τσόμσκι, όταν πρόσφατα απασχόλησε την επικαιρότητα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το θέμα των απολαβών των ακαδημαϊκών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ιδιαίτερη σημασίας ζήτημα ηγέρθη για την αμοιβή των ακαδημαϊκών από ερευνητικά προγράμματα τα οποία οι ίδιοι διεκδικούν και κερδίζουν, φέρνοντας ερευνητικές επενδύσεις στη χώρα μας. Μάλιστα ένας καθηγητής μας πληροφόρησε ότι για αυτή την αμοιβή φορολογούνται με συντελεστή 35%.

Μόνο ανόητοι μπορεί να προτείνουν να σταματήσουν οι καθηγητές να διεκδικούν ερευνητικά προγράμματα. Το ερώτημα είναι αν οι ακαδημαϊκοί είναι διατεθειμένοι να δείξουν κοινωνική αλληλεγγύη. Να αποδεχτούν – για να μην πω να προτείνουν – περαιτέρω περικοπές στις απολαβές τους και περισσότερη εθελοντική εισφορά.

Αν πάρω το παράδειγμα των κακών βουλευτών (οι οποίοι φορολογούνται επίσης με 35%), αξίζει να υπενθυμίσω ότι αυτοί αποδέχθηκαν περικοπές στις απολαβές τους της τάξης του 30%, ενώ αρχικά ξεκίνησαν με 10%. Το ίδιο συμβαίνει με πολλές επαγγελματικές ομάδες. Οι ακαδημαϊκοί νομιμοποιούνται να μην... Και να δηλώνει ο πρύτανης ότι αν επηρεαστεί κατά κάτι τι το εισόδημα από τα ερευνητικά προγράμματα τότε το αποτέλεσμα θα είναι να μην διεκδικούνται τα προγράμματα από τους ακαδημαϊκούς;  Πρόκειται για σοβαρό αξιακό θέμα. Να καταλάβω ότι το  «περί χρημάτων...» δεν ισχύει για τους ακαδημαϊκούς; Το επιχείρημα ότι οι ακαδημαϊκοί δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση είναι – κατά την άποψή μου – διάτρητο και ανεπαρκές. Πολλοί – και όχι μόνο οι ακαδημαϊκοί – πληρώνουν σήμερα τις αποφάσεις και την ανεπάρκεια άλλων. Επιπλέον θα έλεγα ότι όταν ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα σείεται  εκ βάθρων δεν μπορεί το ακαδημαϊκό προσωπικό να «νίπτει τα χείρας» του. Ποιος έχει ευθύνη για την κρίση αξιών που βρίσκεται στην βάση της οικονομικής κρίσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: