Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κάτω η χρεοκρατία




Στις 19 Δεκεμβρίου, από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2013 και προσπαθώντας να πείσω ότι δεν έπρεπε να ψηφιστεί γιατί περιελάμβανε απαράδεκτες μνημονιακές πρόνοιες που οδηγούσαν στην καταστροφική λιτότητα, την ανέχεια και στην ύφεση, είπα τα εξής:

«Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος της επιβολής μιας νέας μορφής ξένης επικυριαρχίας που στο πολιτικό λεξικό αναφέρεται ως χρεοκρατία. Πρόκειται για μια νέα μορφή αποικιοκρατίας, όπου οι χώρες και οι λαοί  χάνουν την ανεξαρτησία τους και τον απόλυτο έλεγχο της διαχείρισης της τύχης τους μέσα από παράλογες και υπερβολικές δανειακές συμβάσεις που συνάπτουν με τους δήθεν σωτήρες τους. 

Επιπλέον – οι συμβάσεις της χρεοκρατίας – προβλέπουν σκληρή λιτότητα για τους μισθωτούς, τους εργαζομένους και τους δυσπραγούντες, ενώ ισοπεδώνεται κάθε ελπίδα ανάπτυξης. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στους σχεδιασμούς της χρεοκρατίας αφού η ύφεση επιδεινώνει τη σχέση ΑΕΠ / χρέους,  με αποτέλεσμα η χώρα να εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο και πιο βαθιά στα χρέη.

Η χρεοκρατία που επιχειρούν να επιβάλουν στον Κυπριακό λαό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες στο σύνολο των εθνικών μας θεμάτων. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για σχεδιασμούς που αποστερούν από τον Κυπριακό λαό την πλήρη διαχείριση του ενεργειακού του κεφαλαίου ή ακόμα και για τον κίνδυνο να  βρεθούμε ενώπιον μιας ατιμωτικής και μη βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού».

Δυστυχώς ως Οικολόγοι αφεθήκαμε μόνοι να λέμε την αλήθεια για τις μνημονιακές πολιτικές που προσπάθησαν να μας επιβάλουν μέσα από αρκετά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν «σχεδόν ομόφωνα» όπως λέγεται. Τελικά ήμασταν το μοναδικό πολιτικό Κίνημα που καταψηφίσαμε τα νομοσχέδια κοινωνικής αναλγησίας και ένα προϋπολογισμό προπομπό όσων έμελλε να ακολουθήσουν.

Αυτό που ακολούθησε ήταν η απόφαση του eurogroup τις πρωινές ώρες της 16ης Μαρτίου. Είναι ακόμη μια προσπάθεια επιβολής της χρεοκρατίας στον κυπριακό λαό. Είναι επικίνδυνη και απαράδεκτη απόφαση που ζητούσε να μας στερήσει από τον μεγαλύτερο τομέα ανάπτυξης της χώρας, ενώ παρουσιαζόταν ως η λύση για έξοδο από την κρίση.

Εμείς ως Οικολόγοι ουδέποτε στηρίξαμε την υπερτροφία του τραπεζικού τομέα στη χώρα μας, ούτε την συσσώρευση των κεφαλαίων των ξένων ή ντόπιων, ούτε την σκανδαλώδη εξυπηρέτηση μιας λογικής άκρατης και χωρίς όρια «ανάπτυξης». Πάντα μιλούσαμε για την ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας. Αλλά η αλλαγή δεν γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο ή παίζοντας ρωσική ρουλέτα. Η αλλαγή γίνεται αειφορικά, με τρόπο που να εμπεριέχει την ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση. Δεν γίνεται με την επιβολή ελεύθερης πτώσης από τα 10.000 μέτρα χωρίς αλεξίπτωτο και χωρίς δίκτυ ασφάλειας.

Εμείς με παρρησία λέμε «ναι» στο νοικοκύρεμα του τραπεζικού τομέα, λέμε «ναι» στην μείωση του όγκου των καταθέσεων, λέμε «ναι» στην καταπολέμηση των φαινομένων της διαφθοράς και το ξέπλυμα παράνομου χρήματος.

Σε αυτό το νομοσχέδιο όμως που δυστυχώς έφερε η δική μας κυβέρνηση ενώπιων μας εμείς λέμε «όχι». Δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβάλουν αυτό που ουσιαστικά οδηγεί στην υποδούλωση του λαού μας για πολλά πολλά χρόνια σε μια επαχθή χρεοκρατία . Σε μια νέα μορφή αποικιοκρατίας. Όσα χρειάζονται να γίνουν μπορούμε να τα κάνουμε και μόνοι μας. Κατακρίβειαν ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ μόνοι μας. Ξέρουμε τι κάναμε λάθος πλέον. Ξέρουμε τη συνταγή.

Λένε ότι χρειάζεται αρετή και τόλμη η ελευθερία. Ας πούμε σήμερα τολμηρά «όχι» αλλά μετά πρέπει να αποδείξουμε την ικανότητα μας να διαχειριστούμε το «όχι» στην πράξη με φρόνηση και αποφασιστικότητα και αρετή.  Διότι την αρετή οφείλουμε να την δείξουμε εφαρμόζοντας επιτέλους αυτά που χρειάζονται για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας και του λαού μας, χωρίς καταφυγή σε συνταγές ύφεσης, κοινωνικής αποσάθρωσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Κάτω η χρεοκρατία.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: