Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Διαίρει και βασίλευε


Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο προεκλογικό τοπίο. Σημειώνουμε την κινητικότητα που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες από τα δύο μεγάλα κόμματα, που έχει σαφή στόχο να διεμβολίσει το χώρο του λεγόμενου κέντρου.

Η φημολογία για την αναζήτηση υποψηφίου της αριστεράς πέραν του νυν προέδρου της Δημοκρατίας και οι εξαγγελίες του υποψηφίου της δεξιάς (π.χ. απόσυρση των γενναιόδωρων προτάσεων Χριστόφια), δεν πρέπει να δημιουργούν παρεμβολές στην προσπάθεια των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και της οικολογίας, για κοινή παρουσία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Η ίδια η κοινωνία αναζητά ενδείξεις για να εμπιστευτεί την προσπάθεια των τεσσάρων κομμάτων. Δυστυχώς, πρόσφατες δηλώσεις, πολιτικών αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, καθώς και διάφορες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θολώνουν το τοπίο και δημιουργούν εύλογες επιφυλάξεις.

Όλα τα πιο πάνω αφορούν την περίπτωση ανταπόκρισης αρχηγών ή κομμάτων της συνεργασίας σε πιθανή πρόσκληση από ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι άλλωστε εντελώς φυσικό, τα δύο μεγάλα κόμματα να επιδιώξουν να εφαρμόσουν την πολιτική «διαίρει και βασίλευε», για να διασπάσουν τη συνεργασία μας και να τη διαβάλουν ενώπιον της κοινωνίας. 

Ζητήσαμε από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ. Για να αρθεί κάθε επιφύλαξη και να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία έχουμε προτείνει όπως η οποιαδήποτε πρόσκληση για συνάντηση από οποιοδήποτε κόμμα, ηγέτη ή υποψήφιο, προς οποιοδήποτε κόμμα ή πολιτικό αρχηγό της συνεργασίας αντιμετωπίζεται συγκροτημένα και μαζί από τα τέσσερα κόμματα. Όποιος θέλει να συναντήσει ένα από εμάς, να ξέρει ότι θα πρέπει να συναντήσει κοινή αντιπροσωπεία των τεσσάρων κομμάτων.

Εάν επιζητούμε την πιο ασφαλή μέθοδο για να τερματιστεί η διαβολή και η διαβρωτική φημολογία, οφείλουμε να συμπεριφερθούμε αμέσως ως ένα κοινό σώμα με ενότητα και συντονισμό.

Καλούμε τα τρία κόμματα να συντονίσουν τη δράση τους και την πολιτική τους παρουσία. Για μας είναι αδιανόητο να συζητούμε με σοβαρότητα, συνέπεια και ειλικρίνεια το κοινό πρόγραμμα και να αναζητούμε κοινό υποψήφιο, και ταυτόχρονα να υπάρχει ανοικτή διαδικασία συζήτησης οποιουδήποτε κόμματος από τα τέσσερα με οποιοδήποτε κόμμα από τα δύο μεγάλα. Στη δική μας αντίληψη δεν επιτρέπονται μεμονωμένες κινήσεις και διχαστικοί ελιγμοί. Δεν πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων ξεχωριστές ατζέντες.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε οποιαδήποτε αντίδραση από τα τρία κόμματα του ενδιάμεσου χώρου στην πρόταση μας για κοινή αντιμετώπιση των πιθανών προτάσεων από τα δύο μεγάλα κόμματα. Θα αναμένουμε μέχρι την επόμενη Παρασκευή, οπόταν και έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων κομμάτων και αναλόγως θα τοποθετηθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: