Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Γιώργου Περδίκη στο Φιλελεύθερο της Κυριακής 18 Μαρτίου


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ: Για να έχει μέλλον μια οικονομία, να μη στηρίζεται στους ξένους 
 
Πώς αξιολογείτε το έως τώρα εκδηλωθέν ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού για τον τόπο μας; - Το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι καλοδεχούμενο και είναι και αναμενόμενο λόγω των εξελίξεων με την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αεριού, όπως επίσης και λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου. 

Συμφωνείτε με την εκτίμηση του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης ότι αυτό το ενδιαφέρον αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας; - Μα δεν είναι θέμα προοπτικών. Εμείς θεωρούμε ότι για να έχει προοπτικές μια οικονομία, δεν πρέπει να στηρίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στις ξένες επενδύσεις. Και μάλιστα αυτού του τύπου τις επενδύσεις, που δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας για ντόπιο προσωπικό, δεν προωθούν την ανάπτυξη των παραγωγικών τάξεων του λαού, δεν δημιουργούν υποδομές αειφόρου ανάπτυξης και δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας. 

Επειδή όμως αυτό το ενδιαφέρον είναι προκαταρκτικό, γιατί προεξοφλείτε ότι δεν θα εξελιχθεί προς την κατεύθυνση που μόλις προδιαγράψατε; Ποιες θεωρείτε τις πλέον σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες στη διαδικασία προσέλκυσης των συγκεκριμένων επενδυτών; - Μα οι δυνητικοί επενδυτές φαίνεται να ενδιαφέρονται μόνο για καζίνο, ξενοδοχειακές μονάδες, διαμετακομιστικό εμπόριο, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και δεν ενδιαφέρονται πχ για την ανάπτυξη της γεωργίας, που είναι πρωτογενής τομέας και η βάση κάθε οικονομίας, ή για την κτηνοτροφία ή για επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Όταν δεν τους ενδιαφέρει η πρωτογενής και αειφόρος ανάπτυξη, που δημιουργεί τις πραγματικές προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης, τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Άρα το πρόβλημα είναι οι τομείς της ανάπτυξης όπου φαίνεται να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Όλα αυτά μας δημιουργούν την εντύπωση ότι η κατεύθυνση είναι πάλι σε εκείνους τους τομείς που είναι ήδη ανεπτυγμένοι αλλά δεν αποδείχθηκαν ικανοί να μας υπερασπιστούν την ώρα της κρίσης. 

Από την άλλη ως Οικολόγοι, θεωρούμε ότι γενικά αυτές οι αποκαλούμενες μεγαλεπήβολες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, χωρίς να είναι απορριπτέες, αποτυγχάνουν να δίνουν απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων του τόπου, δημιουργούν υπεραξία την οποία λυμαίνονται ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες και στο τέλος ο Κύπριος εργαζόμενος λαμβάνει ψίχουλα ή και τίποτα.  

Κατά την άποψή σας, τι υπολείπεται να γίνει από πλευράς Κυβέρνησης, Βουλής, έτσι που αυτό το ενδιαφέρον να διευκολυνθεί;  
- Εμείς θεωρούμε ότι εάν στην προσπάθειά της αυτή η Πολιτεία να εξυπηρετήσει αυτές τις επενδύσεις, καταφέρει να χτυπήσει το τέρας της γραφειοκρατίας, αυτό θα είναι ένα κέρδος από το οποίο θα πρέπει να επωφεληθούν και οι Κύπριοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και μικροεπενδυτές, αλλά και ο απλός πολίτης. Αλίμονο εάν όλα αυτά τα οποία λέγονται για δημιουργία ευκίνητων διαδικασιών στο Δημόσιο, έχουν να κάνουν μόνο με τους ξένους μεγάλους επενδυτές. Άρα θεωρούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, αλλά να διευκολυνθούν και οι Κύπριοι ενδιαφερόμενοι και οι απλοί πολίτες. Και βεβαίως η Κυβέρνηση και η Πολιτεία ευρύτερα να προσπαθήσουν να βάλουν τέτοιους όρους σε αυτούς τους επενδυτές που ως αντάλλαγμα προς την κυπριακή κοινωνία να δίνουν θέσεις εργασίας για Κύπριους, να δίνουν ευκαιρίες μόρφωσης, εκπαίδευσης και εφαρμογής τεχνολογιών και να παρέχουν και δυνατότητες ανάπτυξης στους μικρούς επιχειρηματίες και επενδυτές αυτού του τόπου προς την κατεύθυνση της πράσινης αειφόρου οικονομίας. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Φράγκο, Φιλελεύθερος, Κυριακή 18 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: