Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ομιλία Βουλευτή Γιώργου Περδίκη στην εκδήλωση για τη μάνα της Τηλλυρίας

Κάτω Πύργος, Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Σήμερα εορτάζεται παγκόσμια η Μέρα της Μάνας. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να τιμηθεί ο ρόλος της μητέρας, της ζωοδόχου πηγής της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε μία εποχή όπου οι ιδεολογίες έχουν πεθάνει, τα πολιτικά συστήματα αμφισβητούνται και η οικονομία διέρχεται βαθιά κρίση, ο άνθρωπος στρέφεται στις βαθιές και αναλλοίωτες αξίες της ζωής. Η μητρότητα αποτελεί την πιο βασική και ουσιώδη αξία. Την αδιαμφισβήτητη, την μοναδική αρχή της ζωής. Εμείς ως Οικολόγοι, έχουμε επιλέξει αυτή τη μέρα να την αφιερώσουμε στην μάνα της Τηλλυρίας. Στην ηρωική μάνα της Τηλλυρίας.

Την μάνα που στηρίζει την ύπαρξη της ανθρωπότητας σ’ αυτό τον ωραίο μα και δύσβατο τόπο, σ’ αυτή την ακριτική άκρη του νησιού μας. Τη μάνα της Τηλλυρίας που έδωσε και δίνει συνέχεια στη ζωή και ελπίδα και όραμα. Τη μάνα που γαλούχησε τους ήρωες της μαρτυρικής Τηλλυρίας. Αυτή την μεγάλη μορφή που σταυροκόπησε τους λεβέντες ήρωες σαν κινούσαν να συναντήσουν την Ιστορία, στο βαρύ πεπρωμένο του Ελληνισμού στην Κύπρο. Όλοι ξέρουμε πως η Τηλλυρία, η μάνα Τηλλυρία, έχει δώσει βαρύ φόρο αίματος στην πατρίδα Κύπρο σε όλους τους εθνικούς αγώνες.

Σήμερα όμως ειδικά – ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων – θελήσαμε να τιμήσουμε τη σημερινή μάνα που στηρίζει το μέλλον της Τηλλυρίας, τη μάνα που δεν είναι μόνο ζωοφόρος και τροφοφόρος, αλλά και ελπιδοφόρος.

Αποφασίσαμε να τιμήσουμε τις 104 μητέρες από εκείνες τις οικογένειες που παιδιά τους φοιτούν στο νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο Κάτω Πύργου. Κι αυτό γιατί οι μάνες αυτές δίνουν μία ξεχωριστή πατριωτική προσφορά, στη μεγάλη τους προσπάθεια να δώσουν στα παιδιά τους – εκτός από τροφή, ένδυση και υγεία – μόρφωση και παιδεία που είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της προόδου και της ανάπτυξης ενός τόπου. Αυτές οι μητέρες είναι οι σημερινές ηρωίδες της Τηλλυρίας.

Κυρίες και κύριοι,

Πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων σ’ αυτή την απομακρυσμένη κοινότητα. Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα σχολεία η Τηλλυρία θα είχε προ εξαφανιστεί από το χάρτη. «Άνθρωπος είναι ο τόπος, και ο τόπος γέρημος», λέει ο λαός μας. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Τηλλυρίας, στάθηκαν και στέκονται εδώ ριζωμένοι στη γη μας, υποστηρίζεται από έργα υποδομής, όπως τα σχολεία. Για να δουλέψουν τα σχολεία χρειάζονται παιδιά. Οι οικογένειες που αντέχουν την απομόνωση, την εκπαιδευτική υποβάθμιση, την πρόκληση των ελλείψεων της υπαίθρου απέναντι στην πόλη που προσφέρει ασύγκριτα μεγαλύτερες ευκαιρίες μόρφωσης, βιώνουν τη δική τους ηρωική πράξη που μας αφορά όλους. Αν όλοι εμείς, οι κάτοικοι των πόλεων θαυμάζουμε τους ακρίτες της Τηλλυρίας και απολαμβάνουμε τον ωραίο αυτό τόπο, αυτό το οφείλουμε κυρίως στις μάνες των παιδιών της Τηλλυρίας. Αυτές που θα μπορούσαν κάλλιστα να αφήσουν πίσω τους την ακριτική Τηλλυρία και να εγκατασταθούν στην πόλη για να έχουν τα παιδιά τους περισσότερες ευκαιρίες μόρφωσης. Όμως μένουν εδώ, αγωνίζονται για να πετύχουν το ίδιο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα (και πολλές φορές και καλύτερο). Σ’ αυτές τις μάνες αποδίνουμε σήμερα ελάχιστο φόρο τιμής.

Αλλά δεν αρκεί ένα λουλούδι, μία τιμή, μία αφιέρωση. Δεσμευόμαστε ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσουμε με φανατισμό τον αγώνα για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Τηλλυρίας στην υγεία, την συγκοινωνία, στην απασχόληση, τον πολιτισμό και βεβαίως στην παιδεία. Τα σχολεία της Τηλλυρίας πρέπει να τύχουν αναβάθμισης, εκσυγχρονισμό και περαιτέρω στήριξης από το κράτος. Να ανεγερθεί νέα ιατρικό κέντρο. Να ανοίξει το οδόφραγμα των Κοκκίνων.

Εμείς – ως Οικολόγοι – το ξέρετε βεβαίως, δεν μιλούμε με λόγια προεκλογικά. Μιλούν τα έργα μας και η προσφορά μας διαχρονικά.

Τέλος, αυτή τη μέρα της μητέρας ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καλούμε την κυβέρνησης να στηρίξει τη μητρότητα μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχών και υποδομής. Συγκεκριμένα ζητούμε την επέκταση της άδειας μητρότητας από 18 μήνες σε 24 μήνες με καταβολή αντί του 75% του μισθού, του 100% του μισθού της γαλουχούσας μάνας. Στήριξη στη μητρότητα αποτελεί και η αναγνώριση του δικαιώματος άδειας – εναλλακτικά – και στον πατέρα ώστε οι νέες μητέρες να μπορούν να επανέλθουν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναγνωρίζει όσα έγιναν για τη μητρότητα τα τελευταία χρόνια. Δεν μηδενίζει το κοινωνικό έργο όλων των κυβερνήσεων. Όμως θεωρούμε ότι η κοινωνία μας δεν μπορεί να επαναπαύεται στο επιτεύγματα των προηγούμενων. Η κοινωνία πρέπει να προχωρά και να διευρύνει τις δυνατότητες και τους ορίζοντες της.

Από την ακριτική Τηλλυρία, στέλνουμε μήνυμα ελπίδας. Αντέχουμε στους άγριους και δύσκολους καιρούς και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, για εμάς και τα παιδιά μας.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Επιστολή


27 4 2011
Αγαπητέ κ. Περδίκη,

Ευχαριστώ το Θεό που μιλήσαμε χθες και γράφω σήμερα την επιστολή που είχα στη σκέψη μου και την καθυστερούσα τόσο πολύ. Τίποτε δεν γίνεται τυχαίο.

Όσο για την συλλυπητήριο επιστολή σας της 6ης Οκτωβρίου νιώθω ότι πρέπει να σας πω ότι από τότε την έχω σε πλαστικό κάλυμμα δίπλα στη φωτογραφία του συζύγου μου για να την διαβάζουν οι συγγενείς, γείτονες, φίλοι, συνάδελφοι και επισκέπτες. Όλοι την θαυμάζουν: «Τόσες λίγες γραμμές με τόσο μεγάλο ωφέλιμο περιεχόμενο.»

Σας ευχαριστών και ο Θεός να είναι μαζί σας όλες τις στιγμές. Ναι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σύζυγός μου προσεύχεται για την ταπεινότητα και τη σωτηρία.

Με πολλή αγάπη και εκτίμηση,
Μάχη – Ανδριάννα.

Ψέματα, σκάνδαλα και εκλογές


Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων έφθασε πλέον σε κατάσταση πλήρους απαξίωσης της αξιοπιστίας του πολιτικού λόγου. Παρουσιάζονται να διαφωνούν σε όλα τα θέματα της Οικονομίας, προκειμένου να παρουσιάσουν μια εικόνα πόλωσης και να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους.  Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Στα μεγάλα θέματα της Οικονομίας τα δύο κόμματα εξουσίας βρέθηκαν να συμφωνούν και να ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αντικείμενο της πρόσφατης «αντιπαράθεσής τους» για συγκεκριμένα έργα όπως η ανάθεση της διαχείρισης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή και η υπόθεση της επένδυσης του Κατάρ. Στην πραγματικότητα τα δύο μεγάλα κόμματα ακολούθησαν την ίδια στάση για τα δύο αυτά θέματα.

Ο ΔΗΣΥ επανελειμμένα δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται στην επένδυση του Κατάρ και το ΑΚΕΛ πάρα πολλές φορές χαιρέτισε την ανάθεση της λειτουργίας των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από τις πρώτες βολές, τα δύο κόμματα «μαζεύτηκαν». Η «αντιπαράθεση» τους για τα μεγάλα έργα, τερματίστηκε γρήγορα. Θα δούμε αμέσως μετά γιατί.

Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η αντίληψη των δύο πόλων για την ανάπτυξη δεν διαφέρει και πολύ. Ως Οικολόγοι έχουμε δει από κοντά στα 10 χρόνια της μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικής μας παρουσίας πως τα δύο κόμματα (όπως και τα κόμματα του κέντρου) συμπλέουν στην προώθηση των λεγόμενων «μεγάλων αναπτύξεων» όπως οι αναπτύξεις γηπέδων γκολφ, μεγάλων μαρίνων, αυτοκινητοδρόμων μαμμούθ κ.ο.κ. 

Μοναδική εξαίρεση στην συμφωνημένη από όλα τα κόμματα πολιτική των «μεγάλων έργων» αποτελούν οι Οικολόγοι γιατί προωθούν την ήπια αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, που προσφέρει κοινωνικό κέρδος και ευημερία στους ανθρώπους σε μια προοπτική διαρκούς ανάπτυξης. Αντίθετα τα λεγόμενα μεγάλα έργα συσσωρεύουν πλούτο σε όσους αποκαλούνται «έχοντες και κατέχοντες» χωρίς να προσφέρουν δουλειά και εργασία στο ντόπιο εργατικό προσωπικό.

Ας δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Ας μιλήσουμε για το μεγάλο έργο της δεύτερης φάσης του αποχετευτικού έργου λυμάτων και ομβρίων της μείζονος Λεμεσού. Προϋπολογίστηκε στα 28 εκατομμύρια αλλά τελικά κατακυρώθηκε στα 32,5 εκατομμύρια. Η προσφορά του χαμηλότερου προσφοροδότη – ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα – ήταν κατά επτά εκατομμύρια πιο χαμηλή από τον αμέσως επόμενο (€25.482.751 - €32.490.000), όμως το έργο δεν δόθηκε σε αυτόν αλλά – μετά από όργιο παρασκηνίου – στο δεύτερο και πιο ακριβό εργολάβο.

Αυτή η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας με την οποία κατακυρώθηκε το έργο της β’ φάσης του αποχετευτικού λυμάτων των όμβριων – βάζοντας φέσι πέραν των 7 εκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια οικονομικά και στις τσέπες των πολιτών – αναδεικνύει το μέγεθος της διαπλοκής που χαρακτηρίζει τις δημόσιες δαπάνες στον κατασκευαστικό τομέα, στην οποία κύριο ρόλο έχουν τα κόμματα εξουσία.

Είναι φανερό ότι στην Κύπρο με την ανοχή των κομμάτων εξουσίας έχει δημιουργηθεί ένα καρτέλ από μια πλειάδα κατασκευαστικών εταιρειών που διαμοιράζουν μεταξύ τους τα μεγάλα δημόσια έργα. Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις των ολιγοπωλίων και των καρτέλ η συνεννόηση μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών ανεβάζει το κόστος και επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με συγκεκριμένες μελέτες υπολογίζεται ότι οι τιμές των μεγάλων κατασκευαστικών έργων χαρακτηρίζονται από υπερκοστολόγηση της τάξης του 20%.

Ταυτόχρονα, το καρτέλ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί στην εργοδότηση ντόπιου προσωπικού με αποτέλεσμα ο τομέας των κατασκευών να παρουσιάζει τόσο μεγάλο βαθμό ανεργίας, παρά τα πολλά μεγάλα έργα που ήδη βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.

Η εργοδότηση ξένου εργατικού προσωπικού από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες φθάνει (σύμφωνα με στοιχεία στο Υπουργείο Εργασίας) σε επίπεδα που αγγίζουν το 90 – 95%, γεγονός που συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας.

Κατά τα άλλα, τα κόμματα εξουσίας, αλληλοκατηγορούνται καθημερινά. Ψέματα, σκάνδαλα και εκλογές.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Συνέντευξη Γιώργου Περδίκη στον Γιώργο Πλουτάρχου στην εφημερίδα Σημερινή



1.     Πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά ταυτόχρονη απογραφή πληθυσμού σε ολόκληρη την Κύπρο ή ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνουν δύο χωριστές, χωρίς άμεση εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα στα κατεχόμενα και οι Τούρκοι να βγάλουν ό,τι αποτέλεσμα θέλουν;

Η ανεξάρτητη απογραφή του πληθυσμού στα κατεχόμενα ήταν πρόταση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Κατατέθηκε πρώτη φορά σε συνεδρίαση των Κυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας τον Μάιο του 2009. Εκεί τέθηκε από τους Τουρκοκύπριους το θέμα της αμοιβαιότητας. Τελικά ομόφωνα έγινε δεκτό (και από τους Τουρκοκύπριους) να διεξαχθεί απογραφή πληθυσμού σ’ ολόκληρη την Κύπρο από έναν ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό. Αυτό είναι ήδη μια υποχώρηση. Δεν χωρεί άλλη. Φθάσαμε στο όριο. Στην κόκκινη γραμμή. Εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποδεχθεί (με οποιανδήποτε φόρμουλα) δύο απογραφές θα είναι μέγα σφάλμα. Η αξιοπιστία του αποτελέσματος είναι μόνο ένα ζήτημα. Δεν αρκεί μονάχα να εξασφαλιστεί ότι η απογραφή θα γίνει από διεθνή οργανισμό (που ούτε αυτό το δέχεται ο Έρογλου). Διότι ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση στο τέλος της ημέρας, καταλήγουμε σε ακόμα ένα βήμα αναγνώρισης της αρχής «δύο λαοί, δύο οντότητες, δύο κράτη». Αυτό είναι επικίνδυνο. Άρα εμείς επιμένουμε. Μια απογραφή, από ένα διεθνή οργανισμό, για ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό είναι η μέγιστη υποφερτή υποχώρηση.


2.     Πού πιστεύετε ότι αποσκοπεί η τριμερής συνάντηση του Ιουνίου με δεδομένη τη μηδενική πρόοδο στις συνομιλίες;

Ακριβώς επειδή υπάρχει μηδαμινή πρόοδος στις συνομιλίες η τριμερής συνάντηση (όπως κακώς καθιερώθηκε να λέγεται) του Ιουνίου, εκτιμώ ότι αποσκοπεί στην εισαγωγή νέων διαδικασιών από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Τέτοιες διαδικασίες είναι η επαναφορά του επιδιαιτητικού ρόλου του εκπροσώπου του στις συνομιλίες (υπό το πρόσχημα ότι δικαιούται να υποβάλλει «γεφυρωτικές προτάσεις») ή η διεύρυνση των συνομιλιών με την παρουσία εκπροσώπων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Τέλος υπάρχει και το ενδεχόμενο πιο δυναμικής προσπάθειας προώθησης της ιδέας της διεθνούς διάσκεψης.


3.     Με αφορμή τις νέες μεθοδεύσεις Ντάουνερ, θεωρείτε ότι έφθασε η στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει την απομάκρυνσή του;

Η στιγμή αυτή, έφθασε και πέρασε από την εποχή των εγγράφων Ντάουνερ και της υπόθεσης – φιάσκο, της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στο παράνομο προεδρικό μέγαρο του Ταλάτ. Με την πρώτη (ξανά) ευκαιρία ο Πρόεδρος οφείλει να πράξει τα αυτονόητα.


4.     Γιατί πιστεύετε ότι τα μεγάλα κόμματα θέλουν την «πολιτική εξόντωση» των Οικολόγων; Με το να λέτε αυτό δεν πράττετε αυτό ακριβώς που κατηγορείτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή βλέπει παντού εχθρούς;

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερμηνεύει την κριτική ως καταδίωξη. Ξεχνά ότι είναι πρόεδρος και το κόμμα του, κυβέρνηση. Καταδιωκούμενος είναι ο αδύνατος και κατατρεγμένος, και όχι ο δυνατός και ο ισχυρός του παιχνιδιού. Πώς είναι δυνατόν να γίνεται αυτή η σύγκριση; Να θυμίσω επίσης την πολιτική συνομωσία ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ (και ήταν συνομωσία γιατί για μήνες διεξάγονταν παρασκηνιακές επαφές και συνομιλίες των δύο κομμάτων) για αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκπαραθύρωση των Οικολόγων από τη Βουλή. Να θυμίσω τη συκοφαντία για διαρροή εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου. Υπάρχουν επιπλέον πολλά γεγονότα που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν. Άρα εμείς μιλάμε για αποδείξεις. Ο Πρόεδρος μιλά για εντυπώσεις. Εντυπώσεις που σκόπιμα καλλιεργούνται για να επιτευχθεί η αναγκαία συσπείρωση των οπαδικών ψηφοφόρων.

5.     Εκτιμάτε ότι αυτή τη φορά οι Οικολόγοι θα εξασφαλίσουν και δεύτερη έδρα στη Βουλή ή υπάρχει και ο κίνδυνος να μείνετε εκτός Κοινοβουλίου;

Δυστυχώς ή ευτυχώς και τα δύο ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Εάν – με τη σειρά μας – όλοι οι οικολογικοί ευαίσθητοι πολίτες σταθούν συνεπείς στον εαυτό τους και στα πιστεύω τους στις 22 Μαΐου δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκτός Βουλής. Αν επιπλέον, όλοι / όλες οι ευαίσθητοι πολιτικά πολίτες που αγανακτούν με την ασυνέπεια των κομμάτων, την αναξιοκρατία και κομματοκρατία, την ανεπάρκεια των πολιτικών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, την ιδιοτέλεια και τον ναρκισσισμό των κομματικών ηγεσιών, τελοσπάντων, αν όλοι οι πολίτες γίνουν ψηφοφόροι της διαμαρτυρίας τους προς το ξεφτιλισμένο πολιτικό σύστημα και στηρίξουν την μοναδική πολιτική επιλογή που δεν σχετίζεται με το πολιτικό κατεστημένο, τότε ναι, υπάρχει βάσιμη ελπίδα να εξασφαλίσουμε και δεύτερη έδρα στη Βουλή. Η ψήφος στους Οικολόγους είναι ψήφος χρήσιμης διαμαρτυρίας διότι ενισχύει το ήδη σημαντικό μας έργο, μας δίνει δυνάμεις να συνεχίσουμε την προσφορά μας η οποία εκτιμάται από πλατύτερα στρώματα και ομάδες του Κυπριακού λαού. Πέραν της εκτίμησης όμως, στις 22 Μαΐου, απαιτείται και η κατάθεση δύναμης. Της δύναμης της ψήφου του κάθε απλού πολίτη.


6.     Διαβλέπετε μετά τις βουλευτικές εκλογές τη διαμόρφωση ενός νέου κομματικού τοπίου, με νέα ισοζύγια δυνάμεων και καινούργιες πολιτικές συμμαχίες;

Αυτή είναι μια ερώτηση παγίδα. Δεν μπορώ να προβλέψω. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όποιο και να είναι το σκηνικό, χρειαζόμαστε τη δυναμική παρουσία, την ενισχυμένη παρουσία των Οικολόγων στη νέα Βουλή.


7.     Πόσο εφικτή είναι, κατά τη γνώμη σας, η σύσταση ενός ενιαίου ενδιαμέσου χώρου,  με προοπτικές και για τις προεδρικές εκλογές του 2013;

Πιστεύω ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση μιας δυνατής επιλογής για τις προεδρικές εκλογές πέραν των δύο παραδοσιακών πόλων. Απαιτείται, θα έλεγα. Αν είναι εφικτή, δεν ξέρω. Ρωτήστε άλλους.


8.     Το Κίνημα Οικολόγων προτείνει ως απάντηση για έξοδο από την οικονομική κρίση, την πράσινη ανάπτυξη. Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή σας η πρόταση;

Πράσινη ανάπτυξη είναι η στροφή της οικονομίας σε ρυθμούς, στόχους και μεθόδους που δεν καταστρέφουν τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους για να συσσωρευτεί πλούτος μόνο για τη σημερινή γενιά. Έτσι, π.χ., αντί να προωθείται το μοντέλο υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, προωθείται η εξοικονόμηση ενέργειας και καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Αντί της εντατικοποίησης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο κλπ), προτείνουμε την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αντί της εντατικής γεωργίας με τα φυτοφάρμακα, τις ορμόνες και τα χημικά, προτείνουμε την βιολογική γεωργία, την οικολογική κτηνοτροφία και τη βιώσιμη αλιεία. Τα παραδείγματα είναι πολλά και πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία. Πολιτική απόφαση χρειάζεται. Χαιρόμαστε να διαπιστώνουμε ότι στα λόγια τουλάχιστον και στις διακηρύξεις, όλα τα πολιτικά κόμματα, έχουν υιοθετήσει την «πράσινη ανάπτυξη». Χρειάζονται όμως και έργα. Έργα που θα δώσουν νέες προοπτικές στην οικονομία, νέες θέσεις εργασίες (υπολογίζονται στις 11.000 για τα επόμενα λίγα χρόνια), νέο κοινωνικό κράτος.


9.     Ποιό είναι το μήνυμα σας , που εσείς θέλετε να στείλετε σε αυτές τις εκλογές;

Θέλω να απευθυνθώ στον απλό πολίτη. Αυτόν που νιώθει απογοητευμένος από τους πολιτικούς. Τον πολίτη που αισθάνεται ότι όλοι τον έχουν κοροϊδέψει. Τον πολίτη που σκέφτεται να μην ψηφίσει σ’ αυτές τις εκλογές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα πολιτικό σύστημα αναποτελεσματικό και σάπιο. Αυτόν τον άνθρωπο που βλέπει την πατρίδα του μοιρασμένη και την Τουρκική απειλή να ζωγραφίζεται στην πλαγιά του Πενταδάκτυλου. Βλέπει την ανεργία να κτυπά τα παιδιά του, την οικονομική ύφεση να συρρικνώνει τα εισοδήματα του, την ακρίβεια να απειλεί την ποιότητα ζωής... Στον Κύπριο πολίτη που ανησυχεί για τα αποτελέσματα μιας αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής. Μιλώ στον ευαίσθητο περιβαλλοντικά πολίτη που ελπίζει στην πράσινη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος. Απευθύνομαι στον κάθε Κύπριο που ανησυχεί, που ταλαιπωρείται, που ελπίζει και λέω: «Άστους όλους, έλα με τους Οικολόγους».


Ερωτηματολόγιο από Επιλογές της Πάφου


Επιλογές της Πάφου
Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα
Βουλευτικές Εκλογές 2011

Ερωτηματολόγιο Νο. 2


Απαντήσεις Γιώργου Περδίκη:

1. Ποια η άποψη σας  για τα προνόμια των βουλευτών, το αφορολόγητο αυτοκίνητο και τους μισθούς τους;
Έχω πολύ κακή άποψη. Κακή γιατί είμαι ο «κακός» των βουλευτών που ήγειρα τέτοιο θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών. Άποψη δική μου είναι ότι οι βουλευτές δεν χρειάζονται αφορολόγητο αυτοκίνητο. Ούτε ιδιαίτερα προνόμια. Ένας καλός μισθός σε αξιοπρεπές επίπεδο χωρίς αφορολόγητες κομπίνες (τα γνωστά επιδόματα), είναι αρκετός. Ποιο εποικοδομητικό είναι να χρηματοδοτούνται υπηρεσίες για τους βουλευτές (όπως π.χ. έγινε με τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες) για να εκτελούν το λειτούργημα τους πιο ικανοποιητικά. Εγώ προτιμώ να μου παρέχει η πολιτεία δύο ή τρεις νέους ανθρώπους, με όρεξη για δουλειά και προσφορά, γεγονός που θα αναβαθμίσει το κοινοβουλευτικό μου έργο και όχι τα υπερβολικού ύψους έξοδα παραστάσεων (για να πληρώνονται δώρα και φακελάκια σε γάμους και βαφτίσια).

2. Ποια η γνώμη σας για την οριζόντια ψηφοφορία;
Όχι μόνο την υποστηρίζω αλλά έχω καταθέσει και πρόταση νόμου η οποία αναμένει την επανεκλογή των Οικολόγων στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να προωθηθεί προς ψήφιση.  Θα χαρώ πραγματικά να μου δινόταν η ευκαιρία σε οποιονδήποτε μέσο ενημέρωσης (γιατί όχι το δικό σας) να αναλύσω αυτή την πρόταση νόμου. Αντίθετα προς στη δική μου άποψη όπως γνωρίζετε τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση της απλής αναλογικής και εφαρμογή του θεσμού των βουλευτών επικρατείας, οι οποίοι θα ορίζονται από τους αρχηγούς των κομμάτων. Αυτό αντιλαμβάνεστε συνιστά πισωγύρισμα. Η οριζόντια ψηφοφορία θα δώσει στους πολίτες περισσότερα δικαιώματα, άρα κίνητρο για να συμμετέχουν στην πολιτική. Αλλά φαίνεται ότι τα δύο κόμματα δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Απλά θέλουν να τσιμεντώσουν την πλειοψηφία τους επί των «έγκυρων» ψηφοδελτίων.

3. Με ποια πρακτικά μέτρα η Πάφος θα ξεφύγει από τα αδιέξοδα που έχει βρεθεί εξαιτίας της οικονομική κρίσης;
Η Πάφος – όπως και ολόκληρη η Κύπρος – μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας εφαρμόζοντας πρακτικά μέτρα που θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η εισήγηση των Οικολόγων διακρίνεται από την αειφορία και την βιωσιμότητα δηλ. επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις για το σήμερα, χωρίς να αγνοούμε το αύριο.  Κατακρίβειαν προτείνουμε (μεταξύ άλλων):
  1. Δημιουργία θέσεων εργασίας με την κήρυξη και οργάνωση της χερσονήσου του Ακάμα σε «Εθνικό Πάρκο».
  2. Δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Βιολογίας και Περιβάλλοντος στην περιοχή των χωριών της Λαόνας.
  3. Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου. Δημιουργία περιφερειακών μουσείων.
  4. Ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού με μικρές μαρίνες και αγκυροβόλια.
  5. Προώθηση αγροτικών αναπτύξεων με άξονες την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
  6. Δημιουργία κυβερνητικών τμημάτων για κρίσιμες υπηρεσίες όπως π.χ. Τμήμα Περιβάλλοντος.
  7. Δημιουργία Κρατικού Θεάτρου Πάφου.
  8. Προώθηση προγραμμάτων επανεκπαίδευσης προσωπικού σε θέματα νέων τεχνολογιών και πληροφορικής.
  9. Προσέλκυση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, τον Αγροτουρισμό, με την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ο.κ.
  10. Αξιοποίηση του θρησκευτικού, γεωλογικού, περιβαλλοντικού και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, αφού η επαρχία της Πάφου παρουσιάζει πλούσιο ενδιαφέρον για τους τομείς αυτούς.
  11. Χρηματοδότηση της αναβάθμισης και του περιορισμού των τουριστικών κλινών με έμφαση στην εφαρμογή οικολογικών προδιαγραφών καθώς και ειδικών υπηρεσιών (και ανέσεων) όπως π.χ. για τα άτομα με αναπηρία.
  12. Προώθηση βιομηχανικής δραστηριότητας σε τομείς όπως η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και παραγωγής τροφίμων και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

«Ανακύκλωση και κομποστοποίηση, η απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων»



Ομιλία Βουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη


 Με τις πρακτικές της επαναχρησιμοποίησης, της σοφής αγοράς και της μείωσης της σπατάλης μπορούμε  να περιορίσουμε τους όγκους των σκουπιδιών που οδηγούνται στους χώρους διαχείρισης.

Έτσι θα προστατευτεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, θα μειωθεί το συνολικό κόστος και θα περιοριστεί η επιβάρυνση σε κάθε νοικοκυριό η οποία με τη λειτουργία των νέων χώρων διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων αναμένεται να τετραπλασιαστεί.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Οι λόγοι που μας επιβάλλουν να στραφούμε στην ανακύκλωση είναι:
·        Η Αποφόρτιση του περιβάλλοντος από μεγάλες ποσότητες οικιακών αποβλήτων.
·        Η Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας.
·        Η Ενίσχυση της οικονομίας του τόπου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής.
·        Η Διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
·        Το Καλύτερο και ανθρώπινο περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας.
·        Το Οικονομικό όφελος (Σήμερα η διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων (κατά μέσο όρο) είναι €60 το χρόνο, το 2013  με την υποχρεωτική δημιουργία ΧΥΤΥ για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων το κόστος ανά νοικοκυριό αναμένεται να είναι €280 το χρόνο. Επομένως πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ανακύκλωση για να μειώσουμε το κόστος μας).
·        Το ότι 30% οικιακών απορριμμάτων είναι συσκευασίες.


Η ανακύκλωση είναι πολύ εύκολη και συμφέρει το περιβάλλον και τη τσέπη μας. Δώστε της μια θέση στη ζωή σας.


ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Κομποστοποίηση αποκαλούμε τη χρησιμοποίηση της φυσικής διεργασίας αποσύνθεσης των οργανικών φυτικών απορριμμάτων και μετατροπής τους σε πολύτιμο  χουμικό υλικό, πλούσιο σε θρεπτικά που λέγεται κόμποστ.

Τα οφέλη από την κομποστοποίηση είναι:
         Μείωση των οικιακών αποβλήτων: τα οργανικά απόβλητα αποτελούν κατά μέσο όρο το 40 – 60% των αποβλήτων που παράγονται στο κάθε σπίτι. Από αυτά το 70% περίπου μπορούν να κομποστοποιηθούν με αποτέλεσμα να μειώνεται το σύνολο των οικιακών αποβλήτων κατά 35%. 
         Μείωση των δημοτικών αποβλήτων που μεταφέρονται στους υπερχειλισμένους σκουπιδότοπους της Κύπρου.
         Αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου: στους σκουπιδότοπους τα απόβλητα θάβονται με αποτέλεσμα να παράγονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου (CH4), μονοξειδίου του άνθρακα (CO) κ.α.
         Καλύτερης ποιότητας λίπασμα: βασικό συστατικό για την παραγωγή οργανικών φρούτων και λαχανικών.

ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ,  ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ  ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΙΠΑΣΜΑ.

Πράσινη Πρωτομαγιά


Η εφετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει την Κύπρο στη δίνη  της οικονομικής κρίσης και τους Κύπριους εργαζόμενους να πλήττονται από την ανεργία.

Μέσα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνει η παγκόσμια οικονομία η φετινή εργατική πρωτομαγιά παίρνει ένα άλλο χρώμα και στέλλει πιο δυνατά μηνύματα.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης oι εργαζόμενοι καλούνται να αναλάβουν το κόστος της κρίσης, για την οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται βεβαίως. Ευθύνη έχουν αυτοί που διαχρονικά δημιούργησαν ένα υδροκέφαλο μη ευέλικτο κράτος και διαχειρίστηκαν τα ταμεία με τρόπο που σήμερα η χώρα να αντιμετωπίζει τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, ανεργία και προβληματικό συνταξιοδοτικό.

Τα σύγχρονα αιτήματα του εργατικού κινήματος μπορούν να βρουν επιτυχή κατάληξη στη νέα πράσινη ανάπτυξη και στις πράσινες θέσεις εργασίας.

Ως Οικολόγοι ζητούμε να δοθεί πράσινη απάντηση στην οικονομική κρίση. Απαιτείται η στροφή σε νέα μορφή πράσινης ανάπτυξης, με πιο χαμηλούς ρυθμούς, πιο ανθρώπινους και πιο φιλικούς στη φύση.

Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των άλλων φιλικών προς το περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής τεχνολογιών.

Έτσι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Εκτός από τα μέτρα μείωσης του δημοσιοοικονομικού ελλείμματος οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση στράφηκαν στη Νέα Οικονομία και τους νέους τομείς ανάπτυξης, με επίκεντρο την Πράσινη Ανάπτυξη. Σε μία εποχή που η «Πράσινη Ανάπτυξη» γίνεται κεντρικό ζήτημα της οικονομικής πολιτικής όλων των εθνικών κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί αρνητική εντύπωση η απουσία ενός συγκροτημένου, συνεκτικού και φιλόδοξου πλαισίου «πράσινης ανάπτυξης» από την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Τα έργα ανάπτυξης πρέπει να συμβάλλουν στην οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, να στηρίζονται στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και να ενεργοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστικά έχουμε εισηγηθεί και καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις όπως:
1.     Την επένδυση στη ψηφιακή οικονομία μέσω της πλήρους μηχανογράφησης της κρατικής μηχανής και της φτηνής και προσιτής ευρυζωνικότητας που θα πρέπει να αποτελέσει το μείζον αναπτυξιακό έργο. Θα επιφέρει οικονομία, αποτελεσματικότητα και πιο αξιοκρατική λειτουργία της κρατικής μηχανής και θα δημιουργήσει χιλιάδες ευκαιρίες εργοδότησης για τους νέους,
2.     Τις επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια που είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητες και επείγουσες για την ενεργειακή ασφάλεια, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση στη μετά το πετρέλαιο εποχή,
3.     Τη στροφή στις βιώσιμες μεταφορές και συγκοινωνίες αφού  τα τελευταία χρόνια, ο τομέας των μεταφορών έχει την πιο ανεξέλεγκτη αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χωρίς αποφασιστική στροφή προς τις δημόσιες συγκοινωνίες, είναι αδύνατο να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης,
4.     Τη δημιουργία ενός οικιστικού περιβάλλοντος με ουσιαστική ποιότητα ζωής με μικρά και μεγάλα δημόσια έργα που θα μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και βελτιώνοντας ακόμη και τις οικονομικές τους προοπτικές και
5.     Την αλλαγή προσανατολισμού στον τουρισμό, προς νέες μορφές όπως αγροτουρισμός, οικοτουρισμός κ.ο.κ.

Η Πράσινη Ανάπτυξη δεν εξαντλείται σε δείκτες και αριθμούς, αλλά εστιάζει στην ευημερία του κάθε πολίτη και στην ευθύνη όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές. Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσουμε και προτάσεις που ξεπερνούν τη φιλοσοφία του σημερινού κοινωνικού και οικονομικού συστήματος. Οφείλουμε να στραφούμε προς την Πράσινη Ανάπτυξη και την Πράσινη Οικονομία. Οι αγώνες των εργατών για το οκτάωρο που έβαψαν με αίμα τα εργοτάξια, τα μεταλλεία, τα εργοστάσια μας οδηγούν στο δρόμο της Οικολογίας και της Πράσινης ανάπτυξης.  Το όραμα για κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη κοινωνία, για τερματισμό της εκμετάλλευσης και της συσσώρευσης του πλούτου στα χέρια των ολίγων, πιστεύουμε ότι μπορεί τελικά να είναι εφικτό, για όλους τους ανθρώπους.