Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Συνεταιρισθείτε για την Ειρήνη


Η συζήτηση γύρω από το θέμα της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό μέτωπο.

Κατά την άποψη μας οι Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί πρέπει να αξιοποιηθούν για άσκηση πίεσης κατά της Τουρκίας με τρόπο που θα ενισχύσει την προοπτική βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ασφάλεια του Κυπριακού λαού.

Θεωρούμε ότι πρέπει να εξεταστούν με σοβαρότητα όλες οι πτυχές του θέματος, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και παρωχημένα αντανακλαστικά αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα και τα στρατηγικά συμφέροντα του Κυπριακού λαού.

Η επιλογή του κατάλληλου χρόνου και διαδικασίας πρέπει να γίνει μετά από νηφάλιο προβληματισμό και συλλογικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να αφουγκραστεί τη θέση της πλειοψηφίας και να εγκαταλείψει την πεισματική άρνηση. Ως ο κυριότερος παράγοντας ενότητας, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία για εκτόνωση μιας άκαιρης και επιζήμιας κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής.

Η προώθηση από την πλειοψηφία σχεδίου απόφασης που στηρίζεται σε ερμηνεία του άρθρου 50.1.Α του Συντάγματος δεν είναι η καταλληλότερη μέθοδος για προώθηση της ένταξης στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Αντίθετα, η προώθηση της συγκεκριμένης πρότασης, μέσα σε κλίμα προεκλογικής αντιπαράθεσης, δημιουργεί αχρείαστες εντάσεις και σοβαρούς κινδύνους. Τα κόμματα και ο Πρόεδρος κινδυνεύουν να χάσουν την ουσία, να εμπλακούν σε έριδες και διχόνοιες και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.  Η αχρείαστη κλιμάκωση της διαφωνίας για το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», δημιουργεί κινδύνους υπόσκαψης της υπόθεσης της Κύπρου στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνή χώρο.

Για όλους αυτούς (και άλλους) λόγους, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, οφείλει να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να συζητηθεί αποκλειστικά και μόνο το θέμα του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» και να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Η ενότητα βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Χριστόφια.

Οι εκατέρωθεν εκβιασμοί για λόγους συσπείρωσης των ψηφοφόρων ή η προβολή του ιδεολογικού πατριωτισμού για λόγους επικοινωνιακούς δεν ενδιαφέρουν πιστεύω τους πολίτες.

Οι πολίτες επιθυμούν συναίνεση και αποτελεσματικότητα. Δεν ενδιαφέρονται για το αν η Κύπρος είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ενταχθεί στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Η Κύπρος έχει πολλά άλλα θέματα που αποτελεί την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα π.χ. είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς γενικό σύστημα υγείας ή χωρίς κρατικό ογκολογικό ή χωρίς κέντρο δηλητηριάσεων κ.ο.κ. Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ο Πρόεδρος και τα κόμματα να αποφασίσουν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και όχι με βάση τα κομματικά αντανακλαστικά ή τις προεκλογικές σκοπιμότητες.

Να πάψουν να χωρίζουν το λαό αχρείαστα και να ενσκήψουν και να βρουν λύσεις για το «Συνεταιρισμό» για την υγεία, για τον «Συνεταιρισμό» για την οικονομία, για τον «Συνεταιρισμό» για την παιδεία.

Συνεταιρισθείτε λοιπόν κύριε Πρόεδρε και μη ξεχνάτε ότι οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων και του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σεβαστές πλην όμως αυτό που καθορίζει τις αποφάσεις σε μια Δημοκρατία είναι η άποψη της πλειοψηφίας.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Kύπρος: Επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, προς τον Κύπριο βουλευτή Γιώργο Περδίκη για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου


Λευκωσία, Κύπρος 05/02/2011, του ανταποκριτή Αριστείδη Βικέτου (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) 

   Στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα παραπέμπει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, τον βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, αναφορικά με το αίτημα του να συμβάλλει η Επιτροπή στη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτιρίου του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, το οποίο η Άγκυρα, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Ο κ. Περδίκης είχε στείλει επιστολή στον κ. Μπαρόζο τον περασμένο Νοέμβριο. Εκ μέρους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε συνεργάτης του στις 24 Ιανουαρίου.

    "Αποστέλλω αντίγραφο της επιστολής αυτής στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Άγκυρα, ο οποίος είναι στη διάθεση σας για να σας παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση και συμβουλή σ΄ αυτό το σημαντικό θέμα", αναφέρεται στην επιστολή, εκ μέρους του κ. Μπαρόζο, προς τον κ. Περδίκη.

    Η Επιτροπή εξετάζει από κοντά την κατάσταση του κτιρίου του ορφανοτροφείου στο νησί της Πριγκήπου, τονίζεται στην επιστολή και σημειώνονται τα εξής:

    -Η Επιτροπή, μαζί με τις Τουρκικές Αρχές, έχει προσδιορίσει την προώθηση "των πολιτιστικών δικαιωμάτων, της πολιτιστικής διαφορετικότητας και την προστασία και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς", σαν μια από τις προτεραιότητες της οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία για τα επόμενα τρία χρόνια.

    -Η εργασία επισκευών στο ορθόδοξο ορφανοτροφείο που περιγράφεται, μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την προτεραιότητα και μπορεί να είναι νόμιμη χρηματοδοτήσεως, σαν επίσημο πρόγραμμα ή σαν κομμάτι του πλάνου εργασιών στην περιοχή.

    -Ως ένας τρόπος προετοιμασίας της Τουρκίας για τις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος, η οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βοηθητική με ένα αποκεντρικό τρόπο, κάτω από την εποπτεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρκικές αρχές ηγούνται προγραμμάτων και υλοποιούν μέτρα χρηματοδοτούμενα από τα ταμεία της ΕΕ, κάτω από τη γενική εποπτεία του Γενικού Γραμματέα για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Αριθμός Είδησης: 9566928