Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Φταίει (τελικά) ο Ιωαννίδης


Ακούσαμε με προσοχή την πολυαναμενόμενη κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Απογοήτευσε και πάλι. Δεν ανέλαβε καμμία πολιτική ευθύνη επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους στρατιωτικούς και στους υφιστάμενους του. Υποβάθμισε το θέμα σε πρόβλημα φύλαξης και ασφάλειας όπως έκαναν τα διάφορα παπαγαλάκια τις τελευταίες μέρες. Ευτυχώς που απέφυγε να ολοκληρώσει το συλλογισμό του (όπως κάνουν καθημερινά τα παπαγαλάκια). Ευτυχώς που απέφυγε – για ευνόητους λόγους – να πει ότι αφού ήταν θέμα «φύλαξης και ασφάλειας» φταίνε αυτοί που ανέλαβαν αυτό το έργο, δηλαδή οι νεκροί διοικητές του Ναυτικού. Διότι εκεί οδηγεί απευθείας η επιχειρηματολογία του Προέδρου. Κρίμα και πάλι κρίμα.

Φταίνε λοιπόν άλλοι – το σύστημα γενικώς και αορίστως και ο… Ιωαννίδης – αλλά ποτέ ο ίδιος. Αυτός – λέει – δεν γνώριζε.

Τί να κάνουμε όμως έναν Πρόεδρο που «δεν γνωρίζει»; Τι να κάνουμε έναν Πρόεδρο που εγκαλεί το σύστημα σαν ο ίδιος να ήταν μετανάστης και ήρθε χθες στην Κύπρο με λαθρεμπορικό απ’ την Συρία; Μήπως ο ίδιος δεν ήταν αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος – ενίοτε και κυβερνώντος – τα τελευταία 20 χρόνια; Μήπως δεν ήταν Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για επτά χρόνια; Μήπως δεν κυβερνά ως απόλυτος άρχοντας τα τελευταία 3½ χρόνια;

Φταίει λοιπόν το σύστημα. Σ’ αυτό εντάσσει όλους τους «υποτακτικούς» του. Όλοι όσοι ήταν γύρω του, όσοι αυτός διόρισε, οι υπουργοί του, οι σύμβουλοί του, οι σπιούνοι και οι κοκκινοφρουροί του, όλοι αυτοί, ίσως φταίνε. Ο ίδιος όχι. Τί να πω; Όταν κάποιος μίλησε για ανανδρία, πριν λίγες μέρες είπα ότι υπερβάλλει. Τώρα λέω ότι είχε απόλυτο δίκαιο.

Η πρόφαση της άγνοιας δεν αθωώνει τον Πρόεδρο από τις πολιτικές του ευθύνες. Άλλωστε τα όσα αποδέχεται ότι γνώριζε είναι αρκετά.

Τώρα μας λέει ότι όταν τον ενημέρωσαν για την επικινδυνότητα  του φορτίου έδωσε οδηγίες – προφορικά – να εξεταστεί το ενδεχόμενο της καταστροφής τους (εάν βεβαίως το επέτρεπαν οι φίλοι του Ιρανοί και Σύριοι).

Τα πυρομαχικά όμως φαίνεται να είχαν ήδη αλλοιωθεί αφού τα δείγματα που δόθηκαν εκ των υστέρων στο Κρατικό Χημείο και βρίσκονταν σε κατάλληλο περιβάλλον – και όχι εντός των εμπορευματοκιβωτίων – βρέθηκαν και αυτά παραμορφωμένα.

Συνεπώς, αποτελεί καθοριστικό στοιχείο η διερεύνηση των λόγων που οδήγησαν στην κατακράτηση του φορτίου για δυο χρόνια στην Κύπρο σε καθεστώς προσωρινότητας. Ποιός διαμόρφωσε αυτή την κατάσταση με τις αποφάσεις του: Φυσικά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσωπικά.

Σοβαρές πολιτικές (τουλάχιστον) ευθύνες βαραίνουν εκείνον που αποφάσισε να κρατήσει τα εμπορευματοκιβώτια στην Κύπρο και να μην τα καταστρέψει αμέσως, για να παίζει διπλωματικά παιγνίδια με τη Συρία, το Ιράν, τον ΟΗΕ και τους Αμερικανούς.

Εκφράζω επίσης τη λύπη μου για την προσβλητική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι των συγγενών των θυμάτων. Καταδικάζω την προσπάθεια σύλληψης του Νικόλα Ιωαννίδη από μέλος της Προεδρικής Φρουράς. Τέτοιες συμπεριφορές θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα.

Αλλά είπαμε για όλα φταίει ο Ιωαννίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: