Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Εκλογές τώρα!


Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη πολιτικές εξελίξεις. Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα και ειλικρινά νιώθω ευτυχής που ο καλός Θεός (ή καλύτερα ο καλός λαός) με απάλλαξε με τις αποφάσεις και τις επιλογές του, από το βαρύ φορτίο που φέρουν σήμερα οι κυρίαρχες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας μας. Γιατί μπορεί να ακούγεται από χιλιάδες χείλη (και πολύ περισσότερες χιλιάδες ψυχές) έξω από το προεδρικό το σύνθημα «Χριστόφια παραιτήσου», αλλά όποιος κατεβεί στην πλατεία και μιλήσει με τους πολίτες θα αντιληφθεί ότι σ’ αυτό το «Χριστόφια» συμπεριλαμβάνονται πολλοί. Ακόμα και πάρα πολλοί από την μείζονα ή ελάσσονα αντιπολίτευση.

Συνεπώς, θεωρώ τύχη καλή το γεγονός ότι δεν συμμετέχω στο παιχνίδι της κυβέρνησης, του ανασχηματισμού, των επαφών (με ή χωρίς μέσα ενημέρωσης και κάμερες) και των πολιτικών διαπλοκών.

Πολλοί με ρωτούν: «Καλά εσύ δεν είσαι μέρος του συστήματος; Εσύ δεν θα γίνεις Υπουργός αν σου προτείνουν;» ή «Δεν είναι καλύτερα να συνδιαλέγεσαι με την κυβέρνηση και τα κόμματα, αντί να φορείς μαύρο μπλουζάκι και να κατεβαίνεις στην πλατεία;».

Αρκεί! Όλα αυτά δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Σε κάποιο άλλο χρόνο, με κάποιους άλλους ανθρώπους, ίσως! Με αυτούς, όχι πια. Άλλωστε η κυβέρνηση Χριστόφια έχει δυστυχώς απορρίψει κάθε μεσολαβητική πρόταση και φαίνεται να επιδιώκει με παιγνίδια ανασχηματισμού να διατηρήσει την εξουσία χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή. Προσωπικά χρεώνω την κυβέρνηση με αδιαλλαξία και αλαζονεία, αδυναμία διαχείρισης όλων των θεμάτων και αφόρητο δογματισμό. Μπορώ να πω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη – πρώτα για τον εαυτό της – και μετά για τις υποθέσεις του λαού.

Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μεγάλο μέρος του λαού ζητούν δυναμικά την παραίτηση της κυβέρνησης, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος προχωρεί σε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τον Έρογλου (παρά τις υποδείξεις και συμβουλές των κομμάτων) και οι μεγάλες διαφωνίες στα κυβερνητικά οικονομικά μέτρα, με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μόνο οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση στο παρόν δημοκρατικό αδιέξοδο.

Άλλωστε η Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει αδιέξοδα. Αναζητά λύσεις. Μόνη λύση, υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται να είναι η παραίτηση της κυβέρνησης Χριστόφια και η προκήρυξη εκλογών. Αυτά τα λέγω, μετά λόγου γνώσεως. Γνωρίζω ότι οι εκλογές μπορεί να δώσουν μια ηγεσία χειρότερη απ’ αυτή που έχουμε. Ίσως. Αλλά ευθύνη θα έχουμε ως λαός ΤΩΡΑ, για ό,τι αποφασίσουμε. Ας προσέξουμε και ας μην μετατρέψουμε την ελπίδα σε εφιάλτη. Αυτό είναι ένα ζήτημα που με αφορά. Μας αφορά όλους/ες. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία.

Γιώργος Περδίκης
Βουλευτής
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: