Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Εύγε κ. Μαρκουλλή


Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω την κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων για τις άμεσες ενέργειές της προς άρση μίας αμέλειας εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα είχα ζητήσει από την κα Υπουργό να μου εξηγήσει γιατί η ετήσια έκθεση των δραστηριοτήτων του Τμήματος Αρχαιοτήτων εκδίδεται μόνο στην αγγλική γλώσσα κατά παράβαση του Συντάγματος.

Η ετήσια έκθεση του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που γίνονται στην Κύπρο σχετικά με την αρχαιολογία και βρίσκονται κάτω από την εποπτεία του τμήματος αυτού (ανασκαφές, εκθέσεις, αναστηλώσεις κλπ). Η έκθεση αυτή, ενώ συντάσσεται στην ελληνική γλώσσα, εκδίδεται σε βιβλίο στην αγγλική. Παλαιότερα εκδιδόταν σε υποδεέστερη μορφή (δακτυλογραφημένο κείμενο σε κόλλες Α4 και χωρίς φωτογραφίες) και στην ελληνική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια καταργήθηκε και αυτή η υποτυπώδης ελληνική έκδοση.

Έθεσα τον εξής προβληματισμό: Αν το Τμήμα Αρχαιοτήτων θέλει με την αγγλική έκδοση να εξυπηρετεί τους ξένους που ασχολούνται με την αρχαιολογία της Κύπρου, γιατί δεν εκδίδει την ετήσια έκθεσή του σε ένα έντυπο με δίγλωσση μορφή, ελληνικά και αγγλικά, όπως γίνεται με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να μην υποβαθμίζεται κατάφορα η ελληνική γλώσσα, η οποία είναι η γλώσσα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οποίοι, μέσω των φορολογιών τους, συντηρούν το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τις δραστηριότητες του;

Η κα Μαρκουλλή απάντησε στο αίτημά μου πρώτον δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα λέγοντας δηλαδή ότι «Δυστυχώς, λόγω μειωμένου αριθμού προσωπικού και του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχει να επιτελέσει το υφιστάμενο προσωπικό, τούτο δεν είχε καταστεί εφικτό, μέχρι σήμερα» και δεύτερον με διαβεβαίωσε ότι αυτή η πρακτική θα αλλάξει αμέσως. Μάλιστα η κα Μαρκουλλή μέσω της επιστολής της με διαβεβαίωσε ότι «το Τμήμα Αρχαιοτήτων ετοιμάζει την έκδοση της ετήσιας έκθεσης του για τα έτη 2009 και 2010, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα». Δεν στέκομαι στο πρώτο. Με ενδιαφέρει κυρίως το δεύτερο το οποίο κρατώ και περιμένω. Ταυτόχρονα, σημειώνω την άμεση και αποτελεσματική πολιτική παρέμβαση της κα Μαρκουλλή. Εύγε κυρία Υπουργέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: