Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ερωτηματολόγιο από Επιλογές της Πάφου


Επιλογές της Πάφου
Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα
Βουλευτικές Εκλογές 2011

Ερωτηματολόγιο Νο. 2


Απαντήσεις Γιώργου Περδίκη:

1. Ποια η άποψη σας  για τα προνόμια των βουλευτών, το αφορολόγητο αυτοκίνητο και τους μισθούς τους;
Έχω πολύ κακή άποψη. Κακή γιατί είμαι ο «κακός» των βουλευτών που ήγειρα τέτοιο θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών. Άποψη δική μου είναι ότι οι βουλευτές δεν χρειάζονται αφορολόγητο αυτοκίνητο. Ούτε ιδιαίτερα προνόμια. Ένας καλός μισθός σε αξιοπρεπές επίπεδο χωρίς αφορολόγητες κομπίνες (τα γνωστά επιδόματα), είναι αρκετός. Ποιο εποικοδομητικό είναι να χρηματοδοτούνται υπηρεσίες για τους βουλευτές (όπως π.χ. έγινε με τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες) για να εκτελούν το λειτούργημα τους πιο ικανοποιητικά. Εγώ προτιμώ να μου παρέχει η πολιτεία δύο ή τρεις νέους ανθρώπους, με όρεξη για δουλειά και προσφορά, γεγονός που θα αναβαθμίσει το κοινοβουλευτικό μου έργο και όχι τα υπερβολικού ύψους έξοδα παραστάσεων (για να πληρώνονται δώρα και φακελάκια σε γάμους και βαφτίσια).

2. Ποια η γνώμη σας για την οριζόντια ψηφοφορία;
Όχι μόνο την υποστηρίζω αλλά έχω καταθέσει και πρόταση νόμου η οποία αναμένει την επανεκλογή των Οικολόγων στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να προωθηθεί προς ψήφιση.  Θα χαρώ πραγματικά να μου δινόταν η ευκαιρία σε οποιονδήποτε μέσο ενημέρωσης (γιατί όχι το δικό σας) να αναλύσω αυτή την πρόταση νόμου. Αντίθετα προς στη δική μου άποψη όπως γνωρίζετε τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση της απλής αναλογικής και εφαρμογή του θεσμού των βουλευτών επικρατείας, οι οποίοι θα ορίζονται από τους αρχηγούς των κομμάτων. Αυτό αντιλαμβάνεστε συνιστά πισωγύρισμα. Η οριζόντια ψηφοφορία θα δώσει στους πολίτες περισσότερα δικαιώματα, άρα κίνητρο για να συμμετέχουν στην πολιτική. Αλλά φαίνεται ότι τα δύο κόμματα δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Απλά θέλουν να τσιμεντώσουν την πλειοψηφία τους επί των «έγκυρων» ψηφοδελτίων.

3. Με ποια πρακτικά μέτρα η Πάφος θα ξεφύγει από τα αδιέξοδα που έχει βρεθεί εξαιτίας της οικονομική κρίσης;
Η Πάφος – όπως και ολόκληρη η Κύπρος – μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας εφαρμόζοντας πρακτικά μέτρα που θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η εισήγηση των Οικολόγων διακρίνεται από την αειφορία και την βιωσιμότητα δηλ. επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις για το σήμερα, χωρίς να αγνοούμε το αύριο.  Κατακρίβειαν προτείνουμε (μεταξύ άλλων):
  1. Δημιουργία θέσεων εργασίας με την κήρυξη και οργάνωση της χερσονήσου του Ακάμα σε «Εθνικό Πάρκο».
  2. Δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Βιολογίας και Περιβάλλοντος στην περιοχή των χωριών της Λαόνας.
  3. Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου. Δημιουργία περιφερειακών μουσείων.
  4. Ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού με μικρές μαρίνες και αγκυροβόλια.
  5. Προώθηση αγροτικών αναπτύξεων με άξονες την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
  6. Δημιουργία κυβερνητικών τμημάτων για κρίσιμες υπηρεσίες όπως π.χ. Τμήμα Περιβάλλοντος.
  7. Δημιουργία Κρατικού Θεάτρου Πάφου.
  8. Προώθηση προγραμμάτων επανεκπαίδευσης προσωπικού σε θέματα νέων τεχνολογιών και πληροφορικής.
  9. Προσέλκυση Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, τον Αγροτουρισμό, με την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ο.κ.
  10. Αξιοποίηση του θρησκευτικού, γεωλογικού, περιβαλλοντικού και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, αφού η επαρχία της Πάφου παρουσιάζει πλούσιο ενδιαφέρον για τους τομείς αυτούς.
  11. Χρηματοδότηση της αναβάθμισης και του περιορισμού των τουριστικών κλινών με έμφαση στην εφαρμογή οικολογικών προδιαγραφών καθώς και ειδικών υπηρεσιών (και ανέσεων) όπως π.χ. για τα άτομα με αναπηρία.
  12. Προώθηση βιομηχανικής δραστηριότητας σε τομείς όπως η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και παραγωγής τροφίμων και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: