Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ομιλία Βουλευτή Γιώργου Περδίκη στην εκδήλωση για τη μάνα της Τηλλυρίας

Κάτω Πύργος, Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Σήμερα εορτάζεται παγκόσμια η Μέρα της Μάνας. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να τιμηθεί ο ρόλος της μητέρας, της ζωοδόχου πηγής της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε μία εποχή όπου οι ιδεολογίες έχουν πεθάνει, τα πολιτικά συστήματα αμφισβητούνται και η οικονομία διέρχεται βαθιά κρίση, ο άνθρωπος στρέφεται στις βαθιές και αναλλοίωτες αξίες της ζωής. Η μητρότητα αποτελεί την πιο βασική και ουσιώδη αξία. Την αδιαμφισβήτητη, την μοναδική αρχή της ζωής. Εμείς ως Οικολόγοι, έχουμε επιλέξει αυτή τη μέρα να την αφιερώσουμε στην μάνα της Τηλλυρίας. Στην ηρωική μάνα της Τηλλυρίας.

Την μάνα που στηρίζει την ύπαρξη της ανθρωπότητας σ’ αυτό τον ωραίο μα και δύσβατο τόπο, σ’ αυτή την ακριτική άκρη του νησιού μας. Τη μάνα της Τηλλυρίας που έδωσε και δίνει συνέχεια στη ζωή και ελπίδα και όραμα. Τη μάνα που γαλούχησε τους ήρωες της μαρτυρικής Τηλλυρίας. Αυτή την μεγάλη μορφή που σταυροκόπησε τους λεβέντες ήρωες σαν κινούσαν να συναντήσουν την Ιστορία, στο βαρύ πεπρωμένο του Ελληνισμού στην Κύπρο. Όλοι ξέρουμε πως η Τηλλυρία, η μάνα Τηλλυρία, έχει δώσει βαρύ φόρο αίματος στην πατρίδα Κύπρο σε όλους τους εθνικούς αγώνες.

Σήμερα όμως ειδικά – ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και ως Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων – θελήσαμε να τιμήσουμε τη σημερινή μάνα που στηρίζει το μέλλον της Τηλλυρίας, τη μάνα που δεν είναι μόνο ζωοφόρος και τροφοφόρος, αλλά και ελπιδοφόρος.

Αποφασίσαμε να τιμήσουμε τις 104 μητέρες από εκείνες τις οικογένειες που παιδιά τους φοιτούν στο νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο Κάτω Πύργου. Κι αυτό γιατί οι μάνες αυτές δίνουν μία ξεχωριστή πατριωτική προσφορά, στη μεγάλη τους προσπάθεια να δώσουν στα παιδιά τους – εκτός από τροφή, ένδυση και υγεία – μόρφωση και παιδεία που είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της προόδου και της ανάπτυξης ενός τόπου. Αυτές οι μητέρες είναι οι σημερινές ηρωίδες της Τηλλυρίας.

Κυρίες και κύριοι,

Πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων σ’ αυτή την απομακρυσμένη κοινότητα. Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα σχολεία η Τηλλυρία θα είχε προ εξαφανιστεί από το χάρτη. «Άνθρωπος είναι ο τόπος, και ο τόπος γέρημος», λέει ο λαός μας. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Τηλλυρίας, στάθηκαν και στέκονται εδώ ριζωμένοι στη γη μας, υποστηρίζεται από έργα υποδομής, όπως τα σχολεία. Για να δουλέψουν τα σχολεία χρειάζονται παιδιά. Οι οικογένειες που αντέχουν την απομόνωση, την εκπαιδευτική υποβάθμιση, την πρόκληση των ελλείψεων της υπαίθρου απέναντι στην πόλη που προσφέρει ασύγκριτα μεγαλύτερες ευκαιρίες μόρφωσης, βιώνουν τη δική τους ηρωική πράξη που μας αφορά όλους. Αν όλοι εμείς, οι κάτοικοι των πόλεων θαυμάζουμε τους ακρίτες της Τηλλυρίας και απολαμβάνουμε τον ωραίο αυτό τόπο, αυτό το οφείλουμε κυρίως στις μάνες των παιδιών της Τηλλυρίας. Αυτές που θα μπορούσαν κάλλιστα να αφήσουν πίσω τους την ακριτική Τηλλυρία και να εγκατασταθούν στην πόλη για να έχουν τα παιδιά τους περισσότερες ευκαιρίες μόρφωσης. Όμως μένουν εδώ, αγωνίζονται για να πετύχουν το ίδιο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα (και πολλές φορές και καλύτερο). Σ’ αυτές τις μάνες αποδίνουμε σήμερα ελάχιστο φόρο τιμής.

Αλλά δεν αρκεί ένα λουλούδι, μία τιμή, μία αφιέρωση. Δεσμευόμαστε ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσουμε με φανατισμό τον αγώνα για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Τηλλυρίας στην υγεία, την συγκοινωνία, στην απασχόληση, τον πολιτισμό και βεβαίως στην παιδεία. Τα σχολεία της Τηλλυρίας πρέπει να τύχουν αναβάθμισης, εκσυγχρονισμό και περαιτέρω στήριξης από το κράτος. Να ανεγερθεί νέα ιατρικό κέντρο. Να ανοίξει το οδόφραγμα των Κοκκίνων.

Εμείς – ως Οικολόγοι – το ξέρετε βεβαίως, δεν μιλούμε με λόγια προεκλογικά. Μιλούν τα έργα μας και η προσφορά μας διαχρονικά.

Τέλος, αυτή τη μέρα της μητέρας ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καλούμε την κυβέρνησης να στηρίξει τη μητρότητα μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παροχών και υποδομής. Συγκεκριμένα ζητούμε την επέκταση της άδειας μητρότητας από 18 μήνες σε 24 μήνες με καταβολή αντί του 75% του μισθού, του 100% του μισθού της γαλουχούσας μάνας. Στήριξη στη μητρότητα αποτελεί και η αναγνώριση του δικαιώματος άδειας – εναλλακτικά – και στον πατέρα ώστε οι νέες μητέρες να μπορούν να επανέλθουν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναγνωρίζει όσα έγιναν για τη μητρότητα τα τελευταία χρόνια. Δεν μηδενίζει το κοινωνικό έργο όλων των κυβερνήσεων. Όμως θεωρούμε ότι η κοινωνία μας δεν μπορεί να επαναπαύεται στο επιτεύγματα των προηγούμενων. Η κοινωνία πρέπει να προχωρά και να διευρύνει τις δυνατότητες και τους ορίζοντες της.

Από την ακριτική Τηλλυρία, στέλνουμε μήνυμα ελπίδας. Αντέχουμε στους άγριους και δύσκολους καιρούς και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: