Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ένας απολογισμός

Η παρουσίαση του κυβερνητικού έργου για τα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Χριστόφια χαρακτηρίστηκε από επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες και ασαφείς αναφορές στα κύρια προβλήματα που βασανίζουν το λαό μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι ορθό να μηδενίζεται το έργο αυτής της κυβέρνησης. Άλλωστε οποιαδήποτε κυβέρνηση μετά από δύο χρόνια έχει να παρουσιάσει κάποιο έργο. Έχουν γίνει αρκετά, τα οποία ο Πρόεδρος ορθά παρουσίασε στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη. Όμως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναφορών του Προέδρου αφορούσαν έργα που άρχισαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ή έργα και προγράμματα που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί.

Ως Οικολόγος δεν μπορώ να μην σταθώ στη διαπίστωση ότι στους δώδεκα τομείς της Προεδρικής συνέντευξης, δεν γίνεται καμμιά αναφορά στα θέματα προστασίας της Φύσης και ποιότητας ζωής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αυτά τα καίρια ζητήματα δημόσιας πολιτικής αφέθηκαν στους Οικολόγους. Όμως είναι γι’ αυτά τα θέματα που η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία στα δικαστήρια (Natura, Natrix-natrix, Ακάμας, Ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα κλπ).

Η αναφορά του προέδρου σε «οικολογική ισορροπία» δεν είναι ικανοποιητική ούτε αγγίζει τα θέματα που αφορούν τη φύση. Κατά τα άλλα το 2010 αφιερώθηκε από τα Ηνωμένη Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προστασία της βιοποικιλότητας.

Μίλησε για την ενέργεια και το ενεργειακό τοπίο που ΘΑ αλλάξει. Όμως τι έχει να πει ο «λαϊκός» μας Πρόεδρος για την κατάργηση του σχεδίου απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, την τρίμηνη (μέχρι σήμερα) αναστολή των χορηγιών για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για την απόρριψη της εισήγησης των Οικολόγων για 5000 φωτοβολταϊκές στέγες στις φτωχές, άπορες και πολύτεκνες οικογένειες;

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την Αειφόρο Ανάπτυξη, απουσιάζει κάθε αναφορά στις Πράσινες Θέσεις Εργασίας και στην Πράσινη Ανάπτυξη. Ακούσαμε εξαγγελίες και λόγια του αέρα για το κυκλοφοριακό και για την ενέργεια. Σημειώνεται ότι επί των ημερών της κυβέρνησης Χριστόφια, ο Κύπριος πολίτης επωμίζεται τους ρύπους της ΑΗΚ λόγω της γενικότερης έλλειψης ενεργειακής πολιτικής και αυξάνεται συνεχώς η εξάρτηση του από το ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Οι αναφορές του Προέδρου στα θέματα της Υγείας και της Οικονομίας δημιουργούν σύγχυση και προβληματισμό. Τελικά διερωτούνται οι πολίτες τί θα γίνει με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, την ΑΤΑ, τις κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα;

Η προεδρική συνέντευξη πέραν των επικοινωνιακών εφφέ για τις λιμουζίνες και την εθελοντική αποκοπή του 10% των αμοιβών των αξιωματούχων, άφησε τους πολίτες με σωρό ερωτήματα για τα πιο σημαντικά θέματα που τους βασανίζουν.

Η επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελία του προέδρου για εθελοντική μείωση των απολαβών του ιδίου, των υπουργών και των προεδρικών επιτρόπων – για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα άλλα σοβαρότερα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης – έρχεται πολύ καθυστερημένα. Αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα είναι η «δήθεν πρόκληση» προς τους βουλευτές για ανάλογη εθελοντική μείωση των απολαβών τους.

Οι πολίτες πρέπει να θυμηθούν ότι είναι οι βουλευτές πρώτοι πριν από λίγους μήνες που ζήτησαν μείωση των απολαβών των υψηλόμισθων κρατικών αξιωματούχων (συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων) κατά 15%. Όταν προσωπικά έθεσα το θέμα ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών στην τελευταία μας συνάντηση (ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2009) μου απάντησε ότι πρόκειται περί ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ, και ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δεν πρόκειται με ένα τέτοιο μέτρο να εξοικονομηθούν πέραν των 300.000 ευρώ το χρόνο. Τώρα ο Πρόεδρος υιοθετεί την πρόταση αυτή, σε εθελοντική βάση και «προκαλεί» όσους την πρότειναν να τον μιμηθούν.

Αυτό δεν είναι μόνο πρόκληση, είναι και εμπαιγμός.