Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Αναφορές Συναντήσεων Γιώργου Περδίκη

Συνάντηση με Δήμαρχο Λακατάμιας στις 7 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα συναντήθηκα με τον Δήμαρχο Λακατάμιας κ. Λουκά Ιατρού για μια καθιερωμένη ανασκόπηση των εκκρεμοτήτων. Συζητήσαμε πολλά θέματα με έμφαση την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων στη λεωφόρο Τσερίου και την άρση της οχληρίας στην περιοχή των οδών Αγάπης και Ηρεμίας. Για το πρώτο θέμα δεσμεύτηκε ότι θα ειδοποιηθεί ο κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών (το τεμάχιο είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας) και μετά θα στείλει συνεργείο του Δήμου να καθαρίσει. Για το δεύτερο θέμα είπε ότι θα προχωρήσει με αγωγή και ελπίζει ότι δεν θα επέμβουν πάλιν οι βουλευτές να τις σταματήσουν αλλά θα πιέσουν τη κυβέρνηση να βρεθεί χώρος για τους πρόσφυγες βιοτέχνες. Συζητήσαμε επίσης το θέμα του φωτοβολταϊκού πάρκου στην οδό Μιχαλιά. Έδωσε οδηγίες να μπει στον προϋπολογισμό. Επίσης μιλήσαμε για την ανάπτυξη ΑΛΑΚΑΤΙ στο παλιό εργοστάσιο Χαραλαμπίδη και κάποια μικρής φύσης προβλήματα της περιοχής (οχληρία, όρνιθες, κλπ).


Συνάντηση με Δήμαρχο Λευκωσίας στις 9 Οκτωβρίου 2009


Σήμερα συναντήθηκα με την Δήμαρχο Λευκωσίας. Μαζί μου ήταν ο κ. Κολοκασίδης, Δημοτικός Σύμβουλος των Οικολόγων στο Δήμο Λευκωσίας, και ο Μιχάλης Ονησιφόρου, μέλος του Κινήματος και την ΟΠΑΔΕ. Θέμα της συζήτησης ήταν η πολιτική πρασίνου. Μιλήσαμε για τις εκκοπές δέντρων συγκεκριμένες περιοχές, για τα δέντρα της Κυριάκου Μάτση, τα δέντρα στην Μάρκου Δράκου (θα γίνουν έργα σύντομα), Πύλη Αμμοχώστου κλπ. Επανήλθε το θέμα της πολιτικής για εξαφάνιση του πρασίνου (με 100% εκσκαφή του υπογείου), το θέμα του παλιού γηπέδου ΓΣΠ και τις πληροφορίες για μείωση του χώρου πρασίνου, την υπόθεση με το πλυντήριο αυτοκινήτων στη λεωφόρο Λάρνακας (έκαναν αγωγή), την οχληρία από μπαράκια στη παλιά Λευκωσία κλπ.


Συνάντηση με Υπουργό Εσωτερικών στις 5 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα συναντήθηκα με τον Υπουργό Εσωτερικών. Μαζί μου ήταν μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος και της Επιτροπής Εσωτερικών του Κινήματος. Όπως μας είπε ο υπουργός είναι εφικτό να ψηφιστεί από τη Βουλή η νομοθεσία που αφορά στη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας μέσα στο 2009.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι επιδιώκει μια συλλογική και συνολική προσπάθεια, προσθέτοντας ότι έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες να βελτιωθούν τα πράγματα, αλλά ήταν αποσπασματικές και δεν έφεραν αποτελέσματα. Σημείωσε ότι το Υπουργείο δούλεψε περισσότερο από ένα χρόνο να ετοιμάσει νομοθεσίες. Πρόκειται για πέντε νομοσχέδια, που αφορούν συνολικά τη διαδικασία της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας. Όπως είπε, έχουν μια υφιστάμενη κατάσταση, η οποία από τη μια δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, τεράστιες αδικίες και πολεοδομική αταξία και αναρχία, και ταυτόχρονα, έχουμε τον εγκλωβισμό χιλιάδων συμπολιτών μας και ξένων αγοραστών που δεν ευθύνονται σε τίποτε, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουν στην κατοχή τους τίτλο ιδιοκτησίας. Θεωρεί ότι αυτή η προσπάθεια στοχεύει και έχει στο επίκεντρο της τον αγοραστή, τον ιδιοκτήτη και έτσι πρέπει να είναι. Μέσα από το διάλογο πρόσθεσε ότι εξερχόμαστε σοφότεροι στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τα πράγματα για να παρουσιάσουμε νομοθεσίες που θα εκφράζουν όσο το δυνατό περισσότερο μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Είπε ότι αναμένει τις απόψεις από διάφορους φορείς και από τα κόμματα. Ο στόχος να καταθέσει τις νομοθεσίες στη Βουλή μέχρι το τέλος του Οκτώβρη νομίζει ότι είναι εφικτός. Επισήμανε, επίσης, ότι θεωρεί εφικτό να ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία μέχρι το τέλος του 2009, και αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από τη Βουλή.

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Υπουργό Εσωτερικών για το πακέτο των νομοσχεδίων που προωθούνται στη Βουλή και αφορούν την επίλυση των προβλημάτων σε σχέση με την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας. Ευθύς εξαρχής έχει ξεκαθαριστεί από τον υπουργό ότι αυτή η προσπάθεια δεν έχει να κάμει με την προσπάθεια του κράτους να εισπράξει έσοδα και να κλείσει δημοσιονομικά ελλείμματα.

Είναι μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας να εκσυγχρονιστεί η διαδικασία της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και να εκλείψει ένα φαινόμενο το οποίο προσβάλλει τους θεσμούς και τη νομιμότητα, αλλά και προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες αγοραστές ακίνητης ιδιοκτησίας, Κύπριους και ξένους, πρόσθεσε.

Εγώ είπα ότι είχαμε την ευκαιρία, επί των γενικών πολιτικών ζητημάτων που προκύπτουν από αυτήν την προσπάθεια, να θέσουμε κάποιες δικές μας ανησυχίες και προτάσεις, προσθέτοντας ότι εμείς, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπάρξει αμνηστία για εκείνους οι οποίοι ευθύνονται για το πολεοδομικό γόρδιο δεσμό, για εκείνους που έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος των ανυποψίαστων αγοραστών.

Δεν θέλουμε, αυτή η προσπάθεια να εξελιχθεί σ’ ένα «στρίβειν δια του αρραβώνος» για αυτούς που δημιούργησαν αυτά τα οικοδομικά και πολεοδομικά αδιέξοδα, είτε αυτοί είναι εργολάβοι είτε είναι «κακώς νοούμενοι» ντιβέλοπερς.

Θέλουμε να εισαχθούν περιβαλλοντικά κριτήρια και κίνητρα σ’ αυτήν την προσπάθεια, να υπάρξει κέρδος για την κοινωνία, μέσα από στήριξη των τοπικών κοινωνιών αλλά και του περιβάλλοντος. Υπάρχουν επ’ αυτού κάποιες ιδέες τις οποίες καταθέσαμε στον υπουργό.

Οπωσδήποτε δεν θέλουμε αυτή η προσπάθεια να εξελιχθεί σε μια πλήρη κατάργηση του πολεοδομικού και οικοδομικού ελέγχου που υπήρχε - όσο υπήρχε - μέχρι σήμερα.

Αντίθετα, θέλουμε αυτή η προσπάθεια να είναι σύννομη και σύγχρονη με προσπάθειες που θα επιβάλλουν πιο αυστηρούς ελέγχους (πολεοδομικούς και οικοδομικούς), ούτως ώστε να σταματήσει η πολεοδομική ασυδοσία.

Δεν θέλουμε να δημιουργηθούν δύο ταχυτήτων ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας, άλλοι που θα μπαίνουν σε μια διαδικασία γρήγορη και άλλοι που θα μπαίνουν σε μια διαδικασία χρονοβόρα ή κάποιοι, επειδή θα έχουν τα λεφτά, θα μπορούν να πληρώνουν για να νομιμοποιούν τις παρανομίες τους και κάποιοι άλλοι, επειδή δεν θα έχουν τα λεφτά, να παραμένουν σε ένα καθεστώς παρανομίας. Όλες αυτές οι κοινωνικές ανισότητες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν μέσα από την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, αλλά και τα προβλήματα για το περιβάλλον, πιστεύουμε ότι μπορούν να εντοπιστούν και μέσα από τις κατάλληλες βελτιώσεις του νομοθετικού πλαισίου που έχουμε μπροστά μας, να καταλήξουμε τελικά σε ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο να χρησιμοποιηθεί προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των απλών πολιτών.

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου ΣΕΟΚ στις 7 Οκτωβρίου 2009

Την Τετάρτη 7/10/2009 συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου ΣΕΟΚ.

Μας μίλησαν για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικοδομική βιομηχανία. Μιλούν για ανέργους μέχρι 30.000. Τώρα υπολογίζονται όλοι (Ελληνοκύπριοι και ξένοι) μέχρι 6.000. Είπαν ότι τα μεγάλα έργα καθυστερούν. Θέλουν αύξηση των προϋπολογισμών ανάπτυξης, μεγαλύτερο ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού, να γίνει επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αδειών και πάταξη της παρανομίας (παράνομοι εργολάβοι, παράνομοι εργάτες). Επίσης ζητούν φορολογικά κίνητρα (μείωση φόρου κεφαλαιουχικών κερδών) και φοροελάφρυνση.

Εμείς τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να τους υποστηρίξουμε σε κάποια έργα π.χ. νέο κτίριο Βουλής. Όμως μας ενδιαφέρει να μεταφερθούνε δαπάνες (ίσες ή και παραπάνω) από τα μεγάλα έργα σε μικρά περιφερειακά. Δεν διαφώνησαν αρκεί και αυτή η πολιτική να υλοποιηθεί το συντομότερο κάτι που δεν γίνεται. Επίσης τους εξηγήσαμε τις θέσεις μας για τον Πράσινο Συντελεστή Δόμησης (συμφώνησαν). Μετά μιλήσαμε για την κατάσταση στην παλιά Λευκωσία με την απόκτηση της ιδιοκτησίας των περισσότερων κατοικιών και υποστατικών από μια εταιρεία η οποία προωθεί το στοίβαγμα των αλλοδαπών στην παλιά Λευκωσία. Μιλήσαμε για δυνατότητα παραγωγής έργων από τις αναστηλώσεις ή αναπαλαιώσεις διατηρητέων κτιρίων.


Συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ένδυσης-Υπόδησης (ΠΟΒΕΚ) στις 5 Οκτωβρίου 2009

Την Δευτέρα 5/10/2009 πραγματοποιήσαμε στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ένδυσης-Υπόδησης (ΠΟΒΕΚ).

Οι εκπρόσωποι του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ένδυσης-Υπόδησης (ΠΟΒΕΚ) έθεσαν τις θέσεις του κλάδου στα θέματα:
α) Της αποτελεσματικότερης εφαρμογής του νόμου των ξεπουλημάτων,
β) Την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των μικρομεσαίων-επιχειρήσεων,
γ) Η «επιδημία» δημιουργίας εμπορικών κέντρων «Mall» και επέκτασης των υπεραγορών και
δ) Οι οικονομικές επιπτώσεις στους καταστηματάρχες από την εκτέλεση δημοσίων έργων και η παροχή αποζημιώσεων.

Υπήρξε συναντήληψη των δύο πλευρών στα πιο πάνω θέματα και κοινή τοποθέτηση για παρακολούθηση και προώθηση τους στα αρμόδια Υπουργεία και στη Βουλή. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα στηρίξει τις θέσεις της ΠΟΒΕΚ και του Συνδέσμου.


Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη λειτουργία του
εργοστασίου Άστρασολ στις 9 Οκτωβρίου 2009


Μας κατήγγειλαν ότι οι καρκινοπαθείς κάτοικοι της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο Αστρασολ στα Λατσιά δέχονται απειλές για αγωγές που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκποίηση της περιουσίας τους και την οικονομική τους καταστροφή ώστε να σταματήσουν την προσπάθεια για οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου.

Καταγγέλλοντας ότι οι κάτοικοι δέχονται πιέσεις και απειλές για να αναστείλουν τις προσπάθειες τους ώστε να μην επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, τους είπα πως δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μέσα από τις απειλές να περάσει η επαναλειτουργία του Αστρασολ και πρόσθεσα πως ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου.

Κάλεσα στη συνέχεια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει τις τεκμηριωμένες καταγγελίες των κατοίκων για ποινικά αδικήματα σε θέματα που αφορούν την υπόθεση και τον Υπουργό Υγείας να διορίσει ανεξάρτητο ερευνητή που θα διενεργήσει επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή για να εξετασθεί και τεκμηριωθεί επιστημονικά η συνάρτηση της λειτουργίας του εργοστασίου μας τα δεκάδες κρούσματα καρκίνων που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

Οι Οικολόγοι καλέσαμε τον Ευρωβουλευτή των Πρασίνων Carl Schlyter- που είχε καταθέσει έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο, με την οποία αποδεικνύει την επικινδυνότητα του διχλωρομεθανίου και τη δηλητηριώδη του δράση-, να έρθει στην Κύπρο να μιλήσει για την επικινδυνότητα του διχλωρομεθανίου, να έρθει σε επαφή με το πρόβλημα στα Λατσιά και να εγείρει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα γύρω από αυτή την υπόθεση και να σταματήσει η όποια σκέψη για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Κάλεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να προχωρήσει στο διορισμό ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων σε σχέση με τη λειτουργία του εργοστασίου.

Αναλάβαμε επίσης να προβούμε σε διαβήματα προς το Τμήμα Πολεοδομίας για να απορριφτεί η αίτηση για πολεοδομική άδεια από το εργοστάσιο και προς την Επίτροπο Διοικήσεως για επίσπευση της έκδοσης της έκθεσης για το παράπονο που υπέβαλαν οι κάτοικοι. Δήλωσα ότι θα μείνουμε αγωνιστικά συμπαραταγμένοι με τους κατοίκους μέχρι το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου στα Λατσιά.

Ο δικηγόρος των καρκινοπαθών κατοίκων, κ. Γ. Καραπατάκης, είπε πως «συνάνθρωποι μας οι οποίοι δίνουν τον τιτάνιο αγώνα τους εναντίον του καρκίνου δέχονται απειλές», και κάλεσε «αυτούς τους κυρίους που εκτοξεύουν τις απειλές να σταματήσουν επειδή δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα εάν δεν αποκαλυφθούν πλήρως αυτοί που με τις πράξεις ή παραλείψεις ευθύνονται για ότι έγινε στα Λατσιά».Μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής αγώνα ενάντια στη λειτουργία του εργοστασίου Αστρασολ ο Ιωνάς Κκαϊλής είπε πως όσες απειλές και «να δεχθούμε δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτε. Ζητούμε να λάμψει η αλήθεια και επιτέλους οι νεκροί και αυτοί που υποφέρουν να δικαιωθούν».