Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΗΛΙΕ ΜΟΥ, ΕΧΘΡΕ ΜΟΥ

Πάνω από 2000 επιστήμονες από 750 εταιρείες συγκεντρώθηκαν τη βδομάδα που πέρασε στη Βαλένσια της Ισπανίας για να παρουσιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Το συνέδριο οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Φωτοβολταϊκών EPIA. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου ήταν η διαπίστωση ότι η βιομηχανία φωτοβολταϊκών εξελίσσεται ραγδαία και με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από αυτό που αναμενόταν.

Σύμφωνα με την ΕΡΙΑ, μέχρι το 2020, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να καλύψουν το 12% της ζήτησης ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο και προγραμματισμός.

Στην Κύπρο, ελέω Υπηρεσίας Ενέργειας, ο στόχος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο (και όχι μόνο τα φωτοβολταϊκά) δεν ξεπερνά το 2%. Τα φωτοβολταϊκά, τα οποία βρίσκονται στις ενεργειακές προτεραιότητες άλλων χωρών της Ευρώπης με πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια από την Κύπρο, βρίσκονται υπό διωγμό και καταπίεση στη χώρα μας.

Η εισήγηση μας για δωρεάν τοποθέτηση 5000 ηλιακών στεγών σε σπίτια πολύτεκνων οικογενειών ούτε καν έχει μελετηθεί από τους αρμοδίους και την ΑΗΚ. Προτιμούν να μειώσουν τις ταρίφες, να αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος από το δίκτυο της ΑΗΚ και να βαθύνει περαιτέρω η εξάρτηση μας από το πετρέλαιο.

Αυτή τη βδομάδα ανακοινώθηκαν άλλες δύο μεγάλες συμφωνίες που αφορούν γειτονικές μας χώρες. Στην πόλη Sezze 75 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης θα εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 2,5 MW το οποίο θα παραδίδει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για 1000 σπίτια (Εταιρεία Day4 Energy Inc), ενώ στην Σαραγόσα της Ισπανίας στην οροφή εγκαταστάσεων των εργοστασίων της General Motors θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που θα καλύπτουν τις ανάγκες των εργοστασίων (και θα παράγουν επιπλέον ενέργεια) δυναμικότητας 12 MW.

Κάθε βδομάδα, κλείνουν δεκάδες τέτοιας μορφής συμφωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τί γίνεται στην Κύπρο; Γιατί δεν ακούσαμε για έστω μια τέτοια συμφωνία; Η Κύπρος δεν έχει τον ίδιο φιλικό ήλιο όπως η Ιταλία και η Ισπανία;

Δυστυχώς, στη χώρα μας κάποιοι μετέτρεψαν τον ήλιο από φίλο σε εχθρό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: